DOQ

Neuroloog dr. Visser over communicatie: ‘We nemen te snel aan dat de patiënt het wel begrijpt’

Medisch specialisten realiseren zich vaak onvoldoende dat het bij een patiënt kan inslaan als een bom om te horen dat hij of zij een (ernstige) chronische ziekte heeft, vindt neuroloog dr. Leo Visser. Zorgvuldige en betrokken communicatie tussen de arts en de patiënt is dan ook van groot belang. “Vakliteratuur en opleidingen besteden eigenlijk alleen aandacht aan de biomedische kanten van de zorg. Maar over communicatie in de spreekkamer is nauwelijks gepubliceerd.”

Tegenwoordig is een arts veel meer dan alleen maar een ‘probleemoplosser’ die een acute aandoening verhelpt. Het aantal chronische ziekten neemt toe en artsen zien steeds meer patiënten die complexe zorg nodig hebben. De impact op het dagelijks leven is groot en dat vraagt om een goede communicatie tussen arts en patiënt. Maar dat gaat soms nog mis, zegt dr. Leo Visser, neuroloog in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en bijzonder hoogleraar Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij schreef daarom het boek ‘Menselijkheid in de zorg, de arts-patiëntrelatie’. Want het gaat niet om de beste behandeling, maar om leren leven met de ziekte.

Slordige slechtnieuwsgesprekken

Een voorbeeld. Het klinkt zo logisch, maar zorgverleners staan er meestal niet bij stil: patiënten weten nog precies waar en wanneer ze waren toen ze het slechte nieuws over hun ziekte hoorden. En die plek roept nare associaties op. “Daar zou je rekening mee kunnen houden door slechtnieuwsgesprekken in een andere kamer te voeren”, stelt Visser voor. Maar hij vertelt ook schokkende verhalen over hoe patiënten soms een slechte diagnose moeten horen, over de telefoon bijvoorbeeld, of via een assistent die het ook niet precies weet. Visser: “Dat kun je je tegenwoordig toch niet meer voorstellen?”

Shared decision making

Toch zijn dit soort verhalen ook exemplarisch voor veel zorgtrajecten die daarna volgen, zo merkte Visser bij zijn familie en zo hoorde hij het van patiënten. Als neuroloog krijgt hij veel te maken met mensen met MS. “In vakliteratuur en op de opleidingen wordt eigenlijk alleen aandacht besteed aan de biomedische, technische kanten van de zorg. En in de maatschappij is er veel aandacht voor shared decision making. Maar over communicatie in de spreekkamer is nauwelijks gepubliceerd. Dus besloot ik zelf onderzoek te doen”, legt hij uit. Hij leerde veel over het functioneren van zichzelf en zijn collega’s, maar ook veel over patiënten en hun karakters.

Flow van de zorg

“Het gaat vaak om kleine dingen. We nemen bijvoorbeeld te snel aan dat een patiënt het wel begrijpt of wel weet. Terwijl een patiënt in een spreekkamer vaak maar de helft hoort. Je moet dus veel herhalen, of nog beter: laat de patiënt jouw verhaal zelf samenvatten.” Artsen laten het vaak achterwege om te informeren over tijdpad en planning van behandelingen. Dat gebeurde bij de tweelingbroer van Visser die na de diagnose maagkanker vervolgens wekenlang niks hoorde. “Uit wanhoop is hij maar zelf hulp gaan zoeken in België”, vertelt Visser.

“Neem de patiënt stap voor stap mee in de flow van de zorg”, raadt hij aan. “Vertel precies wat je gaat doen en kom je afspraken ook na. Maar het belangrijkste is: leer je te verplaatsen in de patiënt, zorg dat je weet wat zijn of haar voorkeuren zijn en zorg dat de consequenties van keuzes – ook op de lange termijn – bekend zijn. Dan kun je samen beslissingen nemen. En indien nodig schakel je geestelijke of psychosociale hulp in binnen een multidisciplinair team.”

Intercollegiale communicatie

Communicatieve vaardigheden vallen te trainen, zegt Visser, en dat gebeurt bijvoorbeeld in het ETZ. Maar ook intervisie of spiegelgesprekken dragen bij aan betere communicatie. “Huisartsen lopen daarin voor op medisch specialisten”, zo constateert hij. Tenslotte staat of valt het met intercollegiale communicatie. “Van de week nog kreeg ik een patiënt die al bij een oncoloog, een cardioloog en een neuroloog was geweest. Het beleid was voor de patiënt onduidelijk en hij vroeg aan een van de specialisten om met de andere specialist te overleggen. Volgens patiënt weigerde de specialist en dit maakte hem zeer onzeker.”

Boek ‘Menselijkheid in de zorg, de arts-patiëntrelatie’ – Leo Visser (SWP Uitgevers, Amsterdam)

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”