Neuroloog i.o. Hagens: ‘Hoge veldsterkte MRI-scans niet beter bij stellen diagnose MS’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
28 februari 2020

Bij het stellen van de diagnose MS en het volgen van patiënten zijn MRI-scans onmisbaar. Helaas zijn niet alle ontstekingsprocessen in de hersenen zichtbaar met een standaard MRI-scan. Marloes Hagens, neuroloog i.o. bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen, vond dat MRI-scans op hoge veldsterkte net zo goed zijn als standaard MRI-scans voor het stellen van de diagnose MS, en dat PET-scans een belangrijke toevoeging kunnen zijn. Zij promoveerde in december op dit onderwerp aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Magnetic resonance imaging (MRI) wordt gezien als de gouden standaard bij het diagnosticeren van MS. Toch blijft er met deze methode veel onbekend van het ziekteproces, zegt neuroloog i.o. Marloes Hagens. “Met een MRI-scan kunnen we alleen de beschadigingen afbeelden die al zijn ontstaan, niet de processen die ertoe leiden. We weten ook dat het klinische en het radiologische beeld vaak niet overeenkomt, en het beloop is voor de individuele patiënt lastig te voorspellen.” Toch is dat informatie waarnaar arts en patiënt op zoek zijn. Dat geldt nog meer bij progressieve MS, omdat daar vaak geen nieuwe afwijkingen ontstaan die zichtbaar zijn op een MRI-scan. Hagens onderzocht daarom MRI-scans met hoge veldsterkte bij het diagnosticeren van MS, en de eventuele toevoeging van PET-scans om zo de ontstekingsprocessen bij MS af te beelden.

Neuroloog i.o Marloes Hagens

Hoger is niet beter

Uit eerder onderzoek bleek dat MRI-scans op hoge veldsterkte meer MS-laesies in de hersenen laten zien dan scans met standaard veldsterkte. Maar of dat een klinische meerwaarde heeft, was tot dusver nog niet beke

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel