DOQ

Neuroloog i.o. Hagens: ‘Hoge veldsterkte MRI-scans niet beter bij stellen diagnose MS’

Bij het stellen van de diagnose MS en het volgen van patiënten zijn MRI-scans onmisbaar. Helaas zijn niet alle ontstekingsprocessen in de hersenen zichtbaar met een standaard MRI-scan. Marloes Hagens, neuroloog i.o. bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen, vond dat MRI-scans op hoge veldsterkte net zo goed zijn als standaard MRI-scans voor het stellen van de diagnose MS, en dat PET-scans een belangrijke toevoeging kunnen zijn. Zij promoveerde in december op dit onderwerp aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Magnetic resonance imaging (MRI) wordt gezien als de gouden standaard bij het diagnosticeren van MS. Toch blijft er met deze methode veel onbekend van het ziekteproces, zegt neuroloog i.o. Marloes Hagens. “Met een MRI-scan kunnen we alleen de beschadigingen afbeelden die al zijn ontstaan, niet de processen die ertoe leiden. We weten ook dat het klinische en het radiologische beeld vaak niet overeenkomt, en het beloop is voor de individuele patiënt lastig te voorspellen.” Toch is dat informatie waarnaar arts en patiënt op zoek zijn. Dat geldt nog meer bij progressieve MS, omdat daar vaak geen nieuwe afwijkingen ontstaan die zichtbaar zijn op een MRI-scan. Hagens onderzocht daarom MRI-scans met hoge veldsterkte bij het diagnosticeren van MS, en de eventuele toevoeging van PET-scans om zo de ontstekingsprocessen bij MS af te beelden.

Neuroloog i.o Marloes Hagens

Hoger is niet beter

Uit eerder onderzoek bleek dat MRI-scans op hoge veldsterkte meer MS-laesies in de hersenen laten zien dan scans met standaard veldsterkte. Maar of dat een klinische meerwaarde heeft, was tot dusver nog niet bekend. Bovendien was onduidelijk of dit ook geldt voor MS-laesies in het ruggenmerg. Hagens: “Veel ziekenhuizen hebben tegenwoordig een MRI-scanner met een veldsterkte van 3 Tesla, terwijl de meeste studies zijn gedaan met 1,5 Tesla MRI-scanners.” Hagens en haar collega’s testten meer dan 60 patiënten met clinically isolated syndrome (CIS) op beide veldsterktes. Daaruit bleek dat er geen klinisch voordeel is voor een van de twee veldsterktes. “We weten nu beter wat we met de resultaten van een MRI-scan aan moeten”, zegt Hagens. “Hoewel de resolutie van een 3 Tesla-scanner groter is, en we daar meer laesies zien in hetzelfde gebied van de hersenen, maakt dat niet uit voor het stellen van de diagnose. Bij vervolgscans van een patiënt is het wel belangrijk stil te staan bij het techniekverschil tussen de twee veldsterktes.’


“We zien nu dat MS-medicijn rituximab niet in de hersenen aankomt. Het heeft dus waarschijnlijk effect op B- en T-cellen die in de bloedbaan circuleren”

PET-scans bij MS

Een tweede deel van Hagens’ proefschrift richtte zich op het nut van positron emissie tomografie (PET) om het ziekteproces bij MS in kaart te brengen. Bij deze manier van beeldvorming wordt bij de patiënt een tracer ingespoten: een eiwit dat radioactief is gelabeld. Dat label wordt zichtbaar tijdens de PET-scan, zodat kan worden onderzocht waar in de hersenen het eiwit bindt. Hagens onderzocht het nut van twee tracers die binden aan de microglia. De receptoren waar deze tracers aan binden, spelen beide een belangrijke rol in een andere fase van het ontstekingsproces. “Je moet dus wel in gedachten houden waarnaar je aan het kijken bent.”


“Het loont om samen te werken bij ingewikkelde studies die duur zijn en belastend zijn voor de patiënt”

Waar gaat het medicijn naartoe?

Hagens en haar collega’s vonden met behulp van PET bovendien een manier om in kaart te brengen waar het MS-medicijn rituximab heen gaat in het lichaam van een MS-patiënt. “Tot nu toe wisten we dat het werkt, maar niet hoe en waar. Blijft het in de bloedbaan of gaat het over de bloed-hersenbarrière? We zien nu dat het middel niet in de hersenen aankomt. Het heeft dus waarschijnlijk een effect op de B- en T-cellen die in de bloedbaan circuleren.”

Samenwerken

Hagens is er dankzij haar onderzoek van overtuigd dat de sleutel tot betere beeldvorming bij MS ligt bij samenwerking – in Europa, maar ook internationaal. “De wereld is niet meer zo groot met alle manieren waarop we data kunnen uitwisselen. Het loont om samen te werken bij ingewikkelde studies die duur zijn en belastend zijn voor de patiënt. Als tien centra elk tien patiënten includeren, kun je onderzoek doen met veel meer patiënten.” Die werkwijze levert bovendien uiteindelijk meer eenvormige data op. “We moeten niet op ons eigen eilandje blijven zitten, terwijl we verder kunnen komen met elkaar.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx