Prof. dr. Groeneveld: ‘Cannabis verdient overweging bij chronische neuropatische pijn’

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
15 januari 2021

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt samen met het Centre for Human Drug Research (CHDR) een subsidie om de werkzaamheid van medicinale cannabis te onderzoeken bij chronische neuropatische pijn. “Chronische zenuwpijn is enorm slecht behandelbaar, en de medische bewijsvoering voor de huidige behandelopties is vaak flinterdun. Daardoor zijn we snel door beschikbare behandelingen heen.” 

Neuropatische pijn is moeilijk behandelbaar. Er zijn aanwijzingen dat medicinale cannabis bij sommige patiënten met chronische pijn pijnklachten kan verminderen. Maar gedegen onderzoek naar dat onderwerp ontbreekt. “Als je kijkt naar de literatuur is in het verleden nog weinig onderzoek gedaan naar dit onderwerp”, zegt prof. dr. Geert Jan Groeneveld, neuroloog bij de afdeling Anesthesiologie van het LUMC en Chief Medical and Scientific Officer bij het CHDR. “Cannabis is een dirty drug. Het is afkomstig van een plant, waarin naast de werkzame stof nog allerlei andere stoffen zitten. Als ontwikkelaar van geneesmiddelen is het daardoor lastig om vast te stellen wat de werkzame stoffen zijn, als blijkt dat cannabis werkt.” 

Neuroloog prof. dr. Geert Jan Groeneveld

Chronische zenuwpijn 

Groeneveld en zijn collega’s willen daar verandering in brengen door gecontroleerd uit te zoeken of en hoe twee van de werkzame bestanddelen van cannabis, tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), patiënten me

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel