DOQ

Neutraliserende antilichaamcocktail effectief bij poliklinische COVID-19-patiënten

Een tussentijdse analyse van een lopende fase I-III-trial, die werd gepubliceerd in NEJM, toonde aan dat een antilichaamcocktail tegen het spike-eiwit van SARS-CoV-2 resulteerde in een afname van de viral load. Dit effect was groter bij patiënten bij wie de immuunrespons nog niet op gang was gekomen of die op baseline een hoge viral load hadden.

Na een besmetting met het SARS-CoV-2-virus hebben de meeste mensen weinig of geen symptomen ondanks hoge virale load. Zij kunnen poliklinisch behandeld worden. Een kleiner aantal patiënten ontwikkelt hypoxemie, waarvoor ze opgenomen moeten worden en zuurstoftherapie krijgen. COVID-19-gerelateerde hypoxemie wordt naar verluidt veroorzaakt door een overmatige reactie van het immuunsysteem op de virale infectie.

(Foto: Pixabay)

Op grond van deze hypothese zijn studies naar verschillende immunomodulerende middelen gestart, maar die hadden wisselende resultaten. Meer recente gegevens hebben hoge virale titers aangetoond bij opgenomen patiënten. Dit wijst erop dat het virus gedeeltelijk verantwoordelijk is voor aanhoudende hypoxemie. Complicaties en overlijden door COVID-19 zouden veroorzaakt kunnen worden door de virale load van SARS-CoV-2. Een afname van de virale load zou dan ook klinisch voordeel kunnen geven.

Antilichaamcocktail

REGN-COV2 bestaat uit twee niet-concurrerende, neutraliserende IgG1-antilichamen die gericht zijn tegen het receptorbindende domein van het SARS-CoV-2-spike-eiwit. Zodoende wordt voorkomen dat de virussen via de angiotensine-converterende enzym 2 (ACE2) receptor menselijke cellen kunnen binnendringen.

Omdat in eerder onderzoek bij gebruik van alleen suptavumab tegen het respiratoir syncytieel (RS)-virus therapieresistente mutante virussen ontstonden, is in deze studie een cocktail-benadering toegepast. Preklinische studies hebben bevestigd dat de REGN-COV2-cocktail beschermt tegen de snelle opkomst van dergelijke mutante virussen die bij gebruik van enkel antilichaam wel gezien worden. In in vivo studies bij niet-menselijke primaten had REGN-COV2 een diepgaande antivirale activiteit.

Poliklinische patiënten

Een tweede hypothese was dat poliklinische patiënten zich presenteren in verschillende stadia van de ontwikkeling van hun eigen humorale immuunrespons en dat exogeen toegediende antilichamen het meeste voordeel zouden hebben bij patiënten bij wie de immuunrespons nog niet op gang was gekomen. Daarom werden in deze studie alle patiënten gescreend op de aanwezigheid van reeds bestaande antilichamen tegen SARS-CoV-2 en werden ze geclassificeerd als serum antilichaam-positief of -negatief op baseline.

Daling van virale load

In deze NEJM-publicatie zijn de gegevens van 275 patiënten gerapporteerd. De virale load daalde tussen dag 1 en 7 in de gecombineerde REGN-COV2-dosisgroepen in vergelijking met de placebogroep met:

  • 0,56 log10 kopieën per milliliter bij patiënten die op baseline serumantilichaam-negatief waren; en
  • 0,41 log10 kopieën per milliliter in de totale studiepopulatie.

In de totale studiepopulatie ging 6% van de patiënten in de placebogroep en 3% van de patiënten in de gecombineerde REGN-COV2-dosisgroepen minstens eenmaal naar het ziekenhuis. Bij de patiënten die op baseline serumantilichaam-negatief waren, waren de overeenkomstige percentages 15 en 6%.

Vergelijkbare veiligheidsresultaten

De veiligheidsresultaten waren vergelijkbaar in de gecombineerde REGN-COV2-dosisgroepen en de placebogroep. Overgevoeligheidsreacties, infusie-gerelateerde reacties en andere bijwerkingen traden ongeveer even vaak op in de gecombineerde REGN-COV2-dosisgroepen als in de placebogroep.


Referenties: Weinreich DM, Sivapalasingam S, Norton T, et al. REGN-COV2, a Neutralizing Antibody Cocktail, in Outpatients with Covid-19. N Engl J Med. 2021;384:238-251. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33332778/ , https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2035002

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.


0
Laat een reactie achterx