Neutraliserende antilichaamcocktail effectief bij poliklinische COVID-19-patiënten

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
29 januari 2021

Een tussentijdse analyse van een lopende fase I-III-trial, die werd gepubliceerd in NEJM, toonde aan dat een antilichaamcocktail tegen het spike-eiwit van SARS-CoV-2 resulteerde in een afname van de viral load. Dit effect was groter bij patiënten bij wie de immuunrespons nog niet op gang was gekomen of die op baseline een hoge viral load hadden.

Na een besmetting met het SARS-CoV-2-virus hebben de meeste mensen weinig of geen symptomen ondanks hoge virale load. Zij kunnen poliklinisch behandeld worden. Een kleiner aantal patiënten ontwikkelt hypoxemie, waarvoor ze opgenomen moeten worden en zuurstoftherapie krijgen. COVID-19-gerelateerde hypoxemie wordt naar verluidt veroorzaakt door een overmatige reactie van het immuunsysteem op de virale infectie.

(Foto: Pixabay)

Op grond van deze hypothese zijn studies naar verschillende immunomodulerende middelen gestart, maar die hadden wisselende resultaten. Meer recente gegevens hebben hoge virale titers aangetoond bij opgenomen patiënten. Dit wijst erop dat het virus gedeeltelijk verantwoordelijk is voor aanhoudende hypoxemie. Complicaties en overlijden door COVID-19 zouden veroorzaakt kunnen worden door de virale load van SARS-CoV-2. Een afname van de virale load zou dan ook klinisch voordeel kunnen geven.

Antilichaamcocktail

REGN-COV2 bestaat uit twee niet-concurrerende, neutraliserende IgG1-antilichamen die gericht zijn tegen het receptorbindende domein van het SARS-CoV-2-spike-eiwit. Zodoende wordt voorkomen dat de virussen via de angiotensine-converterende enzym 2 (ACE2) receptor menselijke cellen kunnen binnendringen.

Omdat in eerder ond

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel