DOQ

Neutraliserende antilichaamcocktail effectief bij poliklinische COVID-19-patiënten

Een tussentijdse analyse van een lopende fase I-III-trial, die werd gepubliceerd in NEJM, toonde aan dat een antilichaamcocktail tegen het spike-eiwit van SARS-CoV-2 resulteerde in een afname van de viral load. Dit effect was groter bij patiënten bij wie de immuunrespons nog niet op gang was gekomen of die op baseline een hoge viral load hadden.

Na een besmetting met het SARS-CoV-2-virus hebben de meeste mensen weinig of geen symptomen ondanks hoge virale load. Zij kunnen poliklinisch behandeld worden. Een kleiner aantal patiënten ontwikkelt hypoxemie, waarvoor ze opgenomen moeten worden en zuurstoftherapie krijgen. COVID-19-gerelateerde hypoxemie wordt naar verluidt veroorzaakt door een overmatige reactie van het immuunsysteem op de virale infectie.

(Foto: Pixabay)

Op grond van deze hypothese zijn studies naar verschillende immunomodulerende middelen gestart, maar die hadden wisselende resultaten. Meer recente gegevens hebben hoge virale titers aangetoond bij opgenomen patiënten. Dit wijst erop dat het virus gedeeltelijk verantwoordelijk is voor aanhoudende hypoxemie. Complicaties en overlijden door COVID-19 zouden veroorzaakt kunnen worden door de virale load van SARS-CoV-2. Een afname van de virale load zou dan ook klinisch voordeel kunnen geven.

Antilichaamcocktail

REGN-COV2 bestaat uit twee niet-concurrerende, neutraliserende IgG1-antilichamen die gericht zijn tegen het receptorbindende domein van het SARS-CoV-2-spike-eiwit. Zodoende wordt voorkomen dat de virussen via de angiotensine-converterende enzym 2 (ACE2) receptor menselijke cellen kunnen binnendringen.

Omdat in eerder onderzoek bij gebruik van alleen suptavumab tegen het respiratoir syncytieel (RS)-virus therapieresistente mutante virussen ontstonden, is in deze studie een cocktail-benadering toegepast. Preklinische studies hebben bevestigd dat de REGN-COV2-cocktail beschermt tegen de snelle opkomst van dergelijke mutante virussen die bij gebruik van enkel antilichaam wel gezien worden. In in vivo studies bij niet-menselijke primaten had REGN-COV2 een diepgaande antivirale activiteit.

Poliklinische patiënten

Een tweede hypothese was dat poliklinische patiënten zich presenteren in verschillende stadia van de ontwikkeling van hun eigen humorale immuunrespons en dat exogeen toegediende antilichamen het meeste voordeel zouden hebben bij patiënten bij wie de immuunrespons nog niet op gang was gekomen. Daarom werden in deze studie alle patiënten gescreend op de aanwezigheid van reeds bestaande antilichamen tegen SARS-CoV-2 en werden ze geclassificeerd als serum antilichaam-positief of -negatief op baseline.

Daling van virale load

In deze NEJM-publicatie zijn de gegevens van 275 patiënten gerapporteerd. De virale load daalde tussen dag 1 en 7 in de gecombineerde REGN-COV2-dosisgroepen in vergelijking met de placebogroep met:

  • 0,56 log10 kopieën per milliliter bij patiënten die op baseline serumantilichaam-negatief waren; en
  • 0,41 log10 kopieën per milliliter in de totale studiepopulatie.

In de totale studiepopulatie ging 6% van de patiënten in de placebogroep en 3% van de patiënten in de gecombineerde REGN-COV2-dosisgroepen minstens eenmaal naar het ziekenhuis. Bij de patiënten die op baseline serumantilichaam-negatief waren, waren de overeenkomstige percentages 15 en 6%.

Vergelijkbare veiligheidsresultaten

De veiligheidsresultaten waren vergelijkbaar in de gecombineerde REGN-COV2-dosisgroepen en de placebogroep. Overgevoeligheidsreacties, infusie-gerelateerde reacties en andere bijwerkingen traden ongeveer even vaak op in de gecombineerde REGN-COV2-dosisgroepen als in de placebogroep.


Referenties: Weinreich DM, Sivapalasingam S, Norton T, et al. REGN-COV2, a Neutralizing Antibody Cocktail, in Outpatients with Covid-19. N Engl J Med. 2021;384:238-251. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33332778/ , https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2035002

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx