DOQ

‘Niet alle resultaten uit het verleden zijn verkeerd’

Vroeger hielpen corticosteroïdeninjecties bij ernstige hooikoorts, tegenwoordig is dat niet meer zeker. Vreemd, aangezien de patiënt dezelfde bleef en alleen de regels voor systematische reviews strenger werden. Is daarom oud bewijs waardeloos en helpen de injecties daadwerkelijk niet? “Gooi bewijs niet weg omdat je een bias in het onderzoek kunt vinden”, betoogt KNO-arts in het Utrechtse Centraal Militair Hospitaal, Sander de Ru.               

Vorig jaar publiceerden De Ru en zijn collega’s een systematische review over het nut van intramusculaire corticosteroïdeninjecties bij hooikoorts. Volgens de huidige maatstaven voor systematische reviews bleek de kans op bias bij alle tien de gereviewde studies te groot. De KNO-arts verbaasde zich over de gevolgen van de strenge, maar voor publicatie noodzakelijke beoordeling. Ondanks het positieve resultaat van alle studies rest twijfel over het bewijs. Reden voor een nieuw artikel: ‘Brutalized by Bias.’
“Voor alle duidelijkheid, ik ben groot voorstander van strenge methodologische voorwaarden voor toekomstige studies”, zegt De Ru. “Ik ben ook van mening dat er zeer kritisch gekeken mag worden naar oudere studies. Maar, ik vind dat je niet vanwege de huidige criteria al het bestaande bewijs overboord mag gooien. Niet alle resultaten uit het verleden zijn verkeerd.”

“Ik vind dat je niet vanwege de huidige criteria al het bestaande bewijs overboord mag gooien”

KNO-arts Sander de Ru

Overschatting

De verschuiving in de bewijskracht van klinische studies komt voort uit strengere regels rondom het risico op bias. “Natuurlijk kan er onbedoeld en ongemerkt vooringenomenheid of partijdigheid in een studie sluipen en dat kan ten koste gaan van de betrouwbaarheid ervan”, zegt De Ru. “Door de jaren heen wordt de nadruk bij beoordeling steeds meer op potentiële vormen van bias gelegd. Hoe meer risk-of-bias, hoe groter de neiging tot het verwerpen van de totale studie.”
Volgens de KNO-arts betekent het verwerpen van, naar de huidige maatstaven, matige studies niet automatisch dat er geen effect van de behandeling is. “Als tien matige, maar verschillende studies allemaal een groot positief effect laten zien, dan is er een zeer reële kans dat er ook daadwerkelijk een effect is. Zelfs al is er een goede trial die geen effect laat zien, want ook dan bestaat de kans dat juist die ene trial een verkeerd resultaat laat zien. Gooi tien keer een muntje op en de kans bestaat dat je acht keer munt gooit. Pas als je dat experiment heel vaak herhaalt zal het gemiddelde resultaat ongeveer 50-50 zijn.” 

“Medici en epidemiologen gaan in mijn optiek vaak erg nihilistisch om met bewijs.”

Parachute          

De situatie die De Ru beschrijft doet denken aan een artikel uit 2003 in het British Medical Journal. Na strikte toepassing van methodologische regels lijkt er geen bewijs voor het nut van een parachute te bestaan. “Wat mij opvalt, is dat de meeste collega’s het stuk kennen en er om lachen, maar in de praktijk meteen weer op dezelfde manier doorgaan met bewijsvoering. Medici en epidemiologen gaan in mijn optiek vaak erg nihilistisch om met bewijs. Ze houden onvoldoende rekening met vragen als: wat kan dienen als ondersteunend bewijs? Hoe ga je om met expert opinion? Wat is het belang van klinische expertise?”
Volgens De Ru dragen de volgelingen van Evidence Based Medicine (EBM) tegenwoordig uit dat het enige bewijs uit goede RCT’s komt. “Terwijl de grondleggers van EBM – zeker in tweede instantie – claimden dat ze hun methode nooit zo bedoeld hebben. Zelfs Archibald Cochrane beschreef dat RCT’s niet de enige vorm van bewijs zijn.”

“Een betere redenering zou zijn: ‘Er bestaat een mogelijkheid dat het helpt, dus het kan overwogen worden’ ”

Dagelijkse praktijk

Het verwerpen van studies op basis van een risk-of-bias en het niet meewegen van andere vormen van bewijs raakt de medische praktijk van alle dag. “We voeren het niveau van bewijslast op naar ‘beyond reasonable doubt’. Een betere redenering zou zijn: ‘Er bestaat een mogelijkheid dat het helpt, dus het kan overwogen worden’, want dat is meestal het niveau van ons handelen. Penicilline en veel chirurgische technieken werden nooit met een RCT onderzocht. Omdat de huidige richtlijnen te weinig rekening houden met andere bewijsbronnen, mogen we in Nederland patiënten met plotseling gehoorverlies niet behandelen met hyperbare zuurstoftherapie. En patiënten met een klaringsprobleem van het middenoor krijgen daardoor een tubadilatatie niet vergoed.”

“De totale hoeveelheid bewijs over een onderwerp is meestal vele malen groter dan dat wat er in trials staat”

Sleutel

De Ru pleit voor gezond verstand bij het beoordelen van bewijs. “Het gaat om logisch redeneren naar aanleiding van alle informatie. Wat laten de data zien, welke klinische beslissingen wil ik hiermee onderbouwen en is het logisch om de data voor die onderbouwing te gebruiken? Het blijft van eminent belang om naar andere vormen van bewijs te kijken. De totale hoeveelheid bewijs over een onderwerp is meestal vele malen groter dan dat wat er in trials staat. Als je alleen die RCT’s beoordeelt, ben je als de dronkaard die onder de lantaarnpaal naar zijn sleutels zoekt; niet omdat hij ze daar verloor, maar omdat het licht daar schijnt.”                                                                                                                                           

Referenties:

  1. Bayoumy AB, Van Schie F, Stegeman I, Blijleven EB, Van der Veen EL, De Ru JA. Intramuscular corticosteroid injections in seasonal allergic rhinitis: A systematic review. Laryngoscope. Investig Otolaryngol. 2021;6:911-923.
  2. De Ru JA, Brutalized by Bias. Ear Nose Throat J. 2022; 14 May Online ahead of print.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx