‘Niet alle resultaten uit het verleden zijn verkeerd’

mm
Patrick Marx
Redactioneel,
31 augustus 2022

Vroeger hielpen corticosteroïdeninjecties bij ernstige hooikoorts, tegenwoordig is dat niet meer zeker. Vreemd, aangezien de patiënt dezelfde bleef en alleen de regels voor systematische reviews strenger werden. Is daarom oud bewijs waardeloos en helpen de injecties daadwerkelijk niet? “Gooi bewijs niet weg omdat je een bias in het onderzoek kunt vinden”, betoogt KNO-arts in het Utrechtse Centraal Militair Hospitaal, Sander de Ru.               

Vorig jaar publiceerden De Ru en zijn collega’s een systematische review over het nut van intramusculaire corticosteroïdeninjecties bij hooikoorts. Volgens de huidige maatstaven voor systematische reviews bleek de kans op bias bij alle tien de gereviewde studies te groot. De KNO-arts verbaasde zich over de gevolgen van de strenge, maar voor publicatie noodzakelijke beoordeling. Ondanks het positieve resultaat van alle studies rest twijfel over het bewijs. Reden voor een nieuw artikel: ‘Brutalized by Bias.’
“Voor alle duidelijkheid, ik ben groot voorstander van strenge methodologische voorwaarden voor toekomstige studies”, zegt De Ru. “Ik ben ook van mening dat er zeer kritisch gekeken mag worden naar oudere studies. Maar, ik vind dat je niet vanwege de huidige criteria al het bestaande bewijs overboord mag gooien. Niet alle resultaten uit het verleden zijn verkeerd.”

“Ik vind dat je niet vanwege de huidige criteria al het bestaande bewijs overboord mag gooien”

KNO-arts Sander de Ru

Overschatting

De verschuiving in de bewijskracht van klinische studies kom

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel