Niet depressief van de pil

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
21 april 2017

Een van de meest gebruikte anticonceptiepillen heeft een negatieve impact op de gezondheid en kwaliteit van leven van vrouwen, maar verhoogt niet de depressieve symptomen. Aldus prof. dr. Angelica Lindén Hirschberg van het Karolinska Intituut in Zweden. Ze deed het onderzoek samen met de Stockholm School of Economics en publiceerde onlangs de resultaten in het medische vakblad Fertility and Sterility.

Het gaat om de resultaten van een gerandomiseerd placebogecontroleerd onderzoek met 340 vrouwen van 18 tot 35 jaar. Naar schatting gebruiken wereldwijd meer dan 100 miljoen vrouwen de pil. Maar er was tot dusver nog weinig bekend over de effecten daarvan op de gezondheid van vrouwen. De wetenschappelijke kennis is volgens Lindén nog altijd te beperkt wanneer het gaat om het effect van de pil op kwaliteit van leven en depressie. “Eigenlijk zouden er meer grootschalige gerandomiseerde studies moeten plaatsvinden”, meent professor dr. Lindén Hirschberg.

Placebo

Samen met eerste auteur prof. dr. Niklas Zethraeus en wetenschapper Anna Dreber Almenberg van de Stockholm School of Eonomics, en Eva Ranehill van de Universiteit van Zurich deed Lindén onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van de anticonceptiepil. De 340 vrouwen werden gedurende drie maanden met een pil of met een placebo behandeld. Uiteraard gebruikten ze gedurende de gehele periode condooms. De pillen in de studie bevatten 150 μg levonorgestrel en 30 μg ethinylestradiol. In Zweden en vele andere landen is dat de meest gebruikte combinatie van hormonen in een anticonceptiepil. De wetenschappers en de deelnemers wisten niet of zij een placebo of een echte anticonceptiepil kregen.

Kwaliteit van leven

De vrouwen die de echte pil kregen, melden een lagere kwaliteit van leven, dan de vrouwen die met placebo werden behandeld. Kwaliteit van leven, welzijn, zelfcontrole en energieniveau werden volgens de studieresultaten negatief beïnvloed door de pil. Er werden echter geen verschillen in depressieve symptomen waargenomen bij de studie. “Aangezien de verschillen erg klein waren, moeten de resultaten voorzichtig worden bekeken”, aldus de onderzoekers. Wanneer het gaat om individuele vrouwen, kan kwaliteit van leven klinisch belangrijk zijn. Door een verminderde kwaliteit van leven, kan de therapietrouw omlaag gaan en het gebruik onregelmatig worden. Deze afname in kwaliteit van leven zal tevens in acht moeten worden genomen bij het voorschrijven van contraceptie. “Sommige patiënten hebben dan meer baat bij een andere methode of vorm van contraceptie”, Aldus Zethraeus.

Depressie

De studieresultaten zijn overigens niet een-op-een door te vertalen naar andere vormen van gecombineerde pillen, iedere pil heeft namelijk een eigen risicoprofiel en bijwerkingen. Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen gepubliceerd in JAMA Psychiatry zou overigens wel blijken dat de pil en andere hormonale anticonceptie zoals het hormoonspiraaltje de kans op een depressie zou verhogen, vooral dan bij jongeren en in het begin van de behandeling. Het gaat hier echter om een observationele studie waaruit niet afgeleid kan worden dat er effectief een oorzakelijk verband bestaat tussen hormonale anticonceptie en depressie. Meer onderzoek is derhalve noodzakelijk.

Bronnen: www.fertstert.org/article

https://jamanetwork.com/journals/

Afbeelding Bron: Pixabay

AUTEUR: LENNARD BONAPART

,
Deel dit artikel