DOQ

Niet depressief van de pil

Een van de meest gebruikte anticonceptiepillen heeft een negatieve impact op de gezondheid en kwaliteit van leven van vrouwen, maar verhoogt niet de depressieve symptomen. Aldus prof. dr. Angelica Lindén Hirschberg van het Karolinska Intituut in Zweden. Ze deed het onderzoek samen met de Stockholm School of Economics en publiceerde onlangs de resultaten in het medische vakblad Fertility and Sterility.

Het gaat om de resultaten van een gerandomiseerd placebogecontroleerd onderzoek met 340 vrouwen van 18 tot 35 jaar. Naar schatting gebruiken wereldwijd meer dan 100 miljoen vrouwen de pil. Maar er was tot dusver nog weinig bekend over de effecten daarvan op de gezondheid van vrouwen. De wetenschappelijke kennis is volgens Lindén nog altijd te beperkt wanneer het gaat om het effect van de pil op kwaliteit van leven en depressie. “Eigenlijk zouden er meer grootschalige gerandomiseerde studies moeten plaatsvinden”, meent professor dr. Lindén Hirschberg.

Placebo

Samen met eerste auteur prof. dr. Niklas Zethraeus en wetenschapper Anna Dreber Almenberg van de Stockholm School of Eonomics, en Eva Ranehill van de Universiteit van Zurich deed Lindén onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van de anticonceptiepil. De 340 vrouwen werden gedurende drie maanden met een pil of met een placebo behandeld. Uiteraard gebruikten ze gedurende de gehele periode condooms. De pillen in de studie bevatten 150 μg levonorgestrel en 30 μg ethinylestradiol. In Zweden en vele andere landen is dat de meest gebruikte combinatie van hormonen in een anticonceptiepil. De wetenschappers en de deelnemers wisten niet of zij een placebo of een echte anticonceptiepil kregen.

Kwaliteit van leven

De vrouwen die de echte pil kregen, melden een lagere kwaliteit van leven, dan de vrouwen die met placebo werden behandeld. Kwaliteit van leven, welzijn, zelfcontrole en energieniveau werden volgens de studieresultaten negatief beïnvloed door de pil. Er werden echter geen verschillen in depressieve symptomen waargenomen bij de studie. “Aangezien de verschillen erg klein waren, moeten de resultaten voorzichtig worden bekeken”, aldus de onderzoekers. Wanneer het gaat om individuele vrouwen, kan kwaliteit van leven klinisch belangrijk zijn. Door een verminderde kwaliteit van leven, kan de therapietrouw omlaag gaan en het gebruik onregelmatig worden. Deze afname in kwaliteit van leven zal tevens in acht moeten worden genomen bij het voorschrijven van contraceptie. “Sommige patiënten hebben dan meer baat bij een andere methode of vorm van contraceptie”, Aldus Zethraeus.

Depressie

De studieresultaten zijn overigens niet een-op-een door te vertalen naar andere vormen van gecombineerde pillen, iedere pil heeft namelijk een eigen risicoprofiel en bijwerkingen. Uit eerder onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen gepubliceerd in JAMA Psychiatry zou overigens wel blijken dat de pil en andere hormonale anticonceptie zoals het hormoonspiraaltje de kans op een depressie zou verhogen, vooral dan bij jongeren en in het begin van de behandeling. Het gaat hier echter om een observationele studie waaruit niet afgeleid kan worden dat er effectief een oorzakelijk verband bestaat tussen hormonale anticonceptie en depressie. Meer onderzoek is derhalve noodzakelijk.

Bronnen: www.fertstert.org/article

https://jamanetwork.com/journals/

Afbeelding Bron: Pixabay

AUTEUR: LENNARD BONAPART

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”