Niet-IHD-gerelateerde oorzaken van plotse hartdood bij jonge diabetici

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
17 april 2020

Bij jonge diabetespatiënten kunnen andere oorzaken dan ischemische hartziekten (IHD) tot plotse hartdood (SCD) leiden. In een reactie op dit Deense onderzoek wordt opgeroepen om te zoeken naar die andere oorzaken.  

SCD is verantwoordelijk voor 20% van de natuurlijke sterfgevallen in Europa. Het wordt meestal veroorzaakt door fatale hartritmestoornissen en treedt op bij alle patiëntencategorieën. Na aanpassing voor andere cardiovasculaire risicofactoren gaat diabetes mellitus gepaard met een 2-4 keer hoger risico op SCD. Gezien de toenemende prevalentie van diabetes wordt dat een steeds belangrijker risicocategorie. Daarom is de aanpak van het toegenomen risico op SCD bij diabetespatiënten klinisch zeer relevant.

(bron foto iStock)

Niet-IHD-gerelateerde oorzaken van SCD

De versnelde ontwikkeling van atherosclerose geldt als het belangrijkste mechanisme dat ten grondslag ligt aan de toegenomen prevalentie van IHD bij diabetespatiënten. Recent bewijs suggereert echter dat diabetes het risico op SCD ook onafhankelijk van IHD zou kunnen verhogen.

De verwachting is dat niet-IHD-gerelateerde oorzaken van SCD bij diabetes vooral een grote rol hebben bij jonge diabetespatiënten, omdat bij hen IHD zich nog niet volledig ontwikkeld hebben. Tot nu toe was er geen systematisch onderzoek gedaan naar deze mogelijkheid.

Deense onderzoek

Onlangs verschenen in het European Heart Journal gegevens uit een landelijk SCD-register uit Denemarken. Deze studie analyseerde niet alleen op patiënten met type 2 diabetes (T2DM), maar ook patiënten met type 1 diabetes (T1DM). Dat is van bel

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel