Niet opereren is ook goede zorg
Redactioneel
18 december 2024
Traumachirurg Detlef van der Velde wil er nog meer zijn voor zijn belangrijkste patiëntengroep: ouderen die iets breken. Hij vindt ook dat zijn vakgebied, de traumageriatrie, duidelijker in de schijnwerpers mag staan. Want alleen al het groeiend aantal heupfracturen dwingt de zorg om anders te werken.
In het Centrum voor Traumageriatrie van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein is een botbreuk dagelijkse kost voor de zorgverleners. Tegelijkertijd is zo’n breuk vaak levensveranderend voor de patiënt, ziet Detlef van der Velde. Daar moeten zorgverleners wat hem betreft over nadenken en naar handelen. “Een gebroken heup op hoge leeftijd is vaak het begin van het einde”, stelt hij.
“Hoe gaan we in de toekomst met deze patiëntengroep om?”
Traumachirurg Detlef van der Velde
Traumageriatrie
Van der Velde benadrukt ongevraagd dat zijn werk als traumachirurg in niets lijkt op wat je ziet in spannende tv-series. “Zo’n zeventig tot tachtig procent van de patiënten die ik zie zijn ouderen”, vertelt hij. “Als ik de vraag krijg wat ik doe, dan zeg altijd dat ik me bezig hou met ouderen die iets breken. Traumageriatrie is geen sexy onderwerp, maar wel een onderwerp waarover we nu móeten nadenken.”
Volgens de arts weten hij en zijn collega’s eigenlijk nog veel te weinig van hun patiëntenpopulatie. “Waarom doen we dingen in de zorg zoals we ze doen? En hoe gaan we in de toekomst met deze patiëntengroep om? De piek van de vergrij
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: