DOQ

Nieuw boek over anesthesie en zwangerschap

Om kennis over ‘obstetrische anesthesiologie’ te delen en zo beter samen te werken in de klinisch verloskundige zorg, schreven anesthesioloog Xandra Schyns en Prof. Dr. Marc Van de Velde, hoogleraar anesthesiologie uit Leuven, samen met een aantal andere experts een boek over dit onderwerp. In een interview met DOQ.nl geeft Xandra Schyns een toelichting op de inhoud en totstandkoming van het boek: ‘Anesthesie en de normale zwangerschap.’

Xandra Schyns is als anesthesioloog werkzaam in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Zij heeft al vele jaren een speciale interesse voor de ‘obstetrische anesthesie’.

Terwijl dit in het buitenland beschouwd wordt als een subspecialisatie van de anesthesiologie, is er in Nederland nog weinig gespecialiseerde aandacht voor en wordt anesthesiologische zorg voor zwangeren, wanneer noodzakelijk, verleend door het merendeel van de anesthesiologen. De verschuiving naar ziekenhuisbevallingen, veroorzaakt door een toenemende vraag naar pijnstilling tijdens de partus en door steeds oudere moeders met meer co-morbiditeit, vraagt echter een toenemende specialisatie en betrokkenheid van anesthesiologen bij deze zorg.

Buitenland
“Om beter op de hoogte te zijn, ga ik regelmatig naar obstetrische anesthesie congressen in het buitenland. Een kleine tien jaar geleden raakte ik tijdens zo’n congres in gesprek met prof. dr. Mark Van de Velde, een hoogleraar uit België, wereldwijd actief op dit vakgebied. Ik zei toen dat ik het jammer vond dat er in Nederland en België dergelijke bijeenkomsten over dit onderwerp niet bestonden. Hij antwoordde: “Nou dan gaan we dat toch organiseren!” “Inmiddels organiseren we samen al een achttal jaren een Refresher Course Obstetrische Anesthesie, en is het initiatief voor dit boek ontstaan”.

Samen met vele collega’s, zowel gynaecologen als anesthesiologen, allen actief betrokken bij de klinisch verloskundige zorg, is het boek vervolgens tot stand gekomen. “Onze dank aan onze medeauteurs is erg groot”.

Samenwerking
“Prof. dr. Mark Van de Velde is wereldwijd een expert op dit gebied, en de grote voortrekker in deze; dankzij hem en samen met hem heb ik de afgelopen jaren allerlei initiatieven op dit vakgebied kunnen ontwikkelen”. De samenwerking tussen beide landen biedt veel kansen om van elkaar te leren. “Anesthesie en de normale zwangerschap”, recent verschenen, is daar een goed voorbeeld van. De auteurs zijn alvast zeer enthousiast over het resultaat; “door de Refresher Course weten wij dat er meer interesse voor dit deelgebied komt”. In Nederland wordt de verloskundige zorg momenteel geherstructureerd, en geconcentreerd om de zwangere vrouw heen. Men moet daarvoor goed samenwerken als team en weten waar iedereen mee bezig is. Het boek is gericht op alle professionals betrokken bij verloskundige zorg zoals, behalve gynaecologen en anesthesiologen, verloskundigen, anesthesiemedewerkers en verpleegkundigen op de verloskamers.

Optimaliseren
“Het boek is geen vertaling, maar voor en vanuit de Nederlandse en Belgische situatie geschreven. Wij realiseren ons dat dit boek een bijdrage kan leveren aan het optimaliseren van de zorg voor zwangere patiënten”. Het gaat bij dit deelgebied om meer dan alleen pijnbestrijding tijdens de bevalling. Als een vrouw bevalt is ze niet automatisch patiënte, maar van het ene op het andere moment kunnen er ernstige of zelfs levensbedreigende situaties ontstaan, voor moeder en of kind, waarbij individueel medisch maatwerk nodig is. Zwangerschap is een fysiologisch proces totdat medisch ingrijpen opeens noodzakelijk wordt. Ook neemt de vraag naar pijnstilling tijdens de partus toe: de huidige richtlijn “medicamenteuze pijnbestrijding tijdens de partus” uit 2008, zal de komende jaren herschreven worden. Pijnbestrijding is een belangrijk onderdeel van dit boek, maar niet het enige: de kennis uit dit boek biedt behandelaars hulp in het maken van keuzes in specifieke situaties.

Samenwerking
Het boek bevat de nieuwste inzichten in zowel obstetrische/gynecologische als anesthesiologische zorg. Schyns tot slot: “We hopen hiermee samenwerking te bevorderen tussen de verschillende professionals en zo de medische zorg rondom de bevalling verder te optimaliseren.”

Informatie boek:  www.geneeskundeboek.nl

Auteur(s):      Xandra Schyns-van den Berg, Marc Van de Velde
Taal:   Nederlands
ISBN:   9789462927551
Verschenen:  maart 2017

 

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?

Bij complexe casuïstiek is meedenken huisarts waardevol voor specialist

Carel Veldhoven, de eerste Academische Generalist in een academisch ziekenhuis, wil dat de specialist bij complexe problematiek de huisarts laat meedenken. “Huisartsen hebben een andere pragmatiek, kennis en kunde, die ook in een academisch ziekenhuis meerwaarde heeft.”

‘De tijd is rijp om mensen integraal te behandelen’

Kelly Dollenkamp leidt het spreekuur integrale geneeskunde oncologie, waar patiënten leren hoe ze zelf hun gezondheid en kwaliteit van leven kunnen verbeteren naast hun reguliere behandeling. “Patiënten kunnen zelf veel doen om hun gezondheid te bevorderen.”

‘Allergie of nie?’: beoordeling van antibiotica in de allergiebanner

Hanneke Oude Elberink geeft adviezen om onterechte vermelding van antibiotica-allergieën in de allergiebanner tegen te gaan. “Als een patiënt aangeeft allergisch te zijn voor antibiotica, vraag dan de aard van de klachten goed uit.”

Over bias, gezondheids­verschillen en racisme in de gezond­heidszorg

Alana Helberg-Proctor legt uit hoe ‘de witte man’ nog steeds de standaard is in de gezondheidszorg, met gevolgen voor andere bevolkingsgroepen. “Iedereen die niet tot deze referentiegroep behoort, kan benadeeld worden. Want de zorg is niet primair op hen afgestemd.”

Casus: man met zwelling in de hals

Een 60-jarige man heeft al vele jaren een zwelling mediaan in de hals. Voorheen nooit last van gehad. Echter, het laatste jaar is de afwijking langzaam progressief in omvang gegroeid en is er toenemende last van een globusgevoel. Wat is uw diagnose?

‘Euthanasie heeft ethische, psycho­logische en sub­jectieve aspecten’

Intervisiebegeleider Jacintha Verhallen deelt de uitdagingen waar euthanasieartsen voor staan, van ethische dilemma's tot psychisch lijden bij jongeren. “De intervisiegroepen vormen een leercirkel, waarin de deelnemers reflecteren op hun ervaringen.”

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”