DOQ

Nieuw centrum voor kinder­gynaeco­logie helpt taboes doorbreken

In Amsterdam UMC is sinds eind 2021 het Centrum voor kindergynaecologie te vinden. Volgens gynaecoloog dr. Emmy van den Boogaard leidt dit niet alleen tot betere zorg voor kinderen met zeldzame of complexe aandoeningen. Ook het taboe op menstruatieproblemen bij tienermeisjes wordt hiermee doorbroken. “Belangrijk omdat ze dan eerder naar de huisarts durven te stappen en zo nodig naar de gynaecoloog.” 

De bestaande gynaecologische zorg voor kinderen goed samenvoegen, en waar mogelijk verbeteren door bijvoorbeeld beter onderzoek op te zetten. Dat was de aanleiding voor het oprichten van het Centrum voor kindergynaecologie na het samengaan van het AMC en VUmc tot Amsterdam UMC. “Daarmee voegden we ook de expertise uit twee ziekenhuizen samen,” vertelt gynaecoloog Emmy van den Boogaard. “Bovendien bracht het AMC seksuologische expertise mee en VUmc expertise op het vlak van genderdysforie.”

“Wij leveren de zorg nu eerder en gezamenlijk. Met sommige specialisten organiseren we zelfs een gezamenlijk spreekuur”

Gynaecoloog dr. Emmy van den Bogaard

Gezamenlijk spreekuur

Van den Boogaard: “Er zijn aandoeningen, bijvoorbeeld het compleet androgeenongevoeligheidssyndroom, waarvoor meisjes al hun hele leven bij de kinderarts komen. Als ze zo rond hun 18e naar de gynaecoloog gaan komt de seks pas ter sprake. Dat is echt een beetje te laat. Wij leveren deze zorg nu eerder en gezamenlijk. Met sommige specialisten organiseren we zelfs een gezamenlijk spreekuur. Bijvoorbeeld met stollingsartsen, voor meisjes met een zeldzame stollingsziekte, of met dermatologen , voor meisjes met vulvaire klachten. Of met de plastisch chirurg uit het genderteam,  voor kinderen met aangeboren afwijkingen aan het genitaal.”
Ook minder zeldzame problemen maar er is ook een groep patiënten met problemen die helemaal niet zo zeldzaam zijn volgens Van den Boogaard. “Zoals meiden met heftige menstruaties in de tienerjaren. Zij hoeven helemaal niet bij een academisch ziekenhuis onder zorg te komen. Voor deze meisjes is het vooral belangrijk dat het taboe daarop wordt doorbroken, zodat ze eerder naar de huisarts en zo nodig naar de gynaecoloog gaan.”  

“We merkten dat er ineens meiden naar ons werden verwezen die al jarenlang elke maand een paar dagen niet naar school konden vanwege heftige menstruatieklachten”

Taboe doorbreken

Het nieuwe Centrum voor kindergynaecologie helpt om dit taboe te doorbreken. “Omdat we in het nieuws zijn gekomen konden we deze problematiek benoemen. Daarna merkten we dat er ineens meiden naar ons werden verwezen die al jarenlang elke maand een paar dagen niet naar school konden vanwege heftige menstruatieklachten. Die durfden eindelijk naar de huisarts te stappen. Wij willen natuurlijk graag dat die groep hulp krijgt. Maar wij willen als dokters ook beter in kaart krijgen hoe groot dit probleem is: wat zijn de alarmbellen? En hoe kunnen we hen het beste helpen? Daar gaan we onderzoek naar doen.”

“Waar we naartoe werken is dat de app uiteindelijk een melding geeft wanneer het raadzaam is om een arts te bezoeken”

App voor bijhouden bloedverlies en pijn

Een van de stappen die het centrum hiertoe zet is de ontwikkeling van een app. Van den Boogaard: “Er zijn een heleboel apps waarop je je menstruatie bij kunt houden, maar die zijn meestal gericht op het vaststellen van je vruchtbare dagen. Wij ontwikkelen een app waar je bij kunt houden hoeveel bloed je verliest en hoeveel pijn je hebt. Waar we naartoe werken is dat de app uiteindelijk een melding geeft wanneer het raadzaam is om een arts te bezoeken. Met deze app en goed voorlichtingsmateriaal hopen we die drempel te verlagen.”

“We hopen dat niemand een drempel ervaart om ons te raadplegen”

Welkom voor overleg

Er zijn gelukkig op veel plekken in Nederland gynaecologen die ook expertise hebben op het vlak van kindergynaecologie, weet Van den Boogaard. “Twijfelen collega’s uit de regio ergens over, dan is onze ervaring dat ze ons goed weten te vinden voor overleg. Ook collega’s van buiten de regio zijn welkom,” verzekert ze. “We hopen dat niemand een drempel ervaart om ons te raadplegen.”

Het Centrum van kindergynaecologie van Amsterdam UMC is te bereiken via kindergynaecologie@amsterdamumc.nl of (020) 5663400.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx