DOQ

Nieuw humaan monoklonaal antilichaam zorgt voor minder astma-aanvallen

Een nieuw humaan monoklonaal antilichaam halveert het aantal astma-aanvallen en maakt het mogelijk om het gebruik van prednisonpillen sterk te verminderen, concludeerde een internationaal team van onderzoekers. Langdurig gebruik van prednison zorgt vaak voor heftige bijwerkingen, zoals maag-darmklachten, hoofdpijn en spierpijn. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het toonaangevende vaktijdschrift ´The New England Journal of Medicine´.

Longarts en onderzoeker professor Guy Brusselle (Erasmus MC, Rotterdam en UZ Gent, België) testte samen met collega´s het nieuwe medicijn dupilumab uit bij bijna 2.000 astmapatiënten. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten met ernstig astma sterk vooruitgingen. ‘Het aantal astma-aanvallen halveerde bij deze groep. Bij de ernstigste patiënten namen de aanvallen zelfs met tweederde af. Ook hun longfunctie ging erop vooruit´. Daarnaast toont Brusselle ook aan dat dupilumab bij heel ernstige patiënten het geneesmiddel prednison grotendeels kan vervangen. ´Ook dat is een belangrijk resultaat, want prednison heeft bij langdurig gebruik in hogere dosis zware bijwerkingen.´

Ernstig astma

Astma is een ontsteking van de longen waardoor de longen reageren op prikkels zoals huisdieren, huisstofmijt en rook. Mensen met deze longziekte kunnen hierdoor gaan hoesten en erg benauwd worden. Als dit plotseling opkomt, noemen we dit een astma-aanval. De spiercellen rond de luchtwegen spannen dan aan en de slijmvliezen zwellen op. In Nederland hebben ruim 600.000 mensen astma. Daarvan hebben ongeveer 60.000 mensen de ernstige variant waarbij de bestaande medicijnen niet goed werken.

Bredere werking

Het nieuwe medicijn dupilumab is een humaan monoklonaal antilichaam en onderdrukt de astmaprikkels. Eerder zijn al andere soortgelijke antilichamen toegelaten als astmamedicijn. Dupilumab heeft echter een bredere werking. Het blokkeert de slijmvorming, de samentrekking van de gladde spieren rond de luchtwegen en de ontsteking van het longoppervlak. Tests bij 1900 patiënten (een zogenaamde fase 3 studie) toonde de werkzaamheid en veiligheid van dupilumab aan.

Ernstig astma

‘Het nieuwe medicijn dat eenmaal per twee weken met injecties wordt toegediend, is vooral bedoeld voor patiënten met zogenaamde type 2 astma. Deze mensen hebben ernstig astma en regelmatig astma-aanvallen’, benadrukt Brusselle. ´Bij deze patiënten werkt de huidige medicatie onvoldoende om de astmaklachten te onderdrukken. Mensen die hun astma met hun huidige medicatie onder controle hebben komen niet in aanmerking.’ Professor Brusselle verwacht dat het medicijn nu geregistreerd kan worden en in de loop van 2019 op de Europese markt komt. Zoals andere antilichamen is ook dupilumab kostbaar om te produceren. Soortgelijke medicijnen kosten 1200 tot 1700 euro per patiënt per maand.

Goede hoop

Volgens Longfonds directeur Michael Rutgers geven deze ontwikkelingen goede hoop. ‘Tot enkele jaren geleden was er geen specifieke medicamenteuze behandeling voor mensen met ernstig astma.Veelal was een hoge dosering inhalatiemedicatie en lange perioden aan de prednison met heftige bijwerkingen de enige mogelijkheid tot het onderdrukken van de symptomen. De hevige astma aanvallen bleven. Door de nieuwe medicatie ervaren mensen een verbetering in hun klachten. Het dagelijks leven kan weer wat makkelijker opgepakt worden’, aldus Rutgers.

Het Longfonds en NRS

Het Longfonds en de Netherlands Respiratory Society (NRS) brengen dit onderzoek gezamenlijk onderde aandacht. Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen. In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een longziekte, zoals COPD, astma of een zeldzame longziekte. De NRS is de koepel van Nederlandse wetenschappers op het gebied van gezondheid en ziekten van longen en luchtwegen.

Bron Longfonds
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx