DOQ

Nieuw onderzoek naar ontsteking bij hartinfarct kan tot veranderingen in therapie leiden

Spaanse cardiologen hebben recentelijk laten zien dat de reactie van het menselijke hart op een infarct anders verloopt dan aanvankelijk werd aangenomen. Het onderzoek van dr. Rodrigo Fernández-Jiménez, Valentín Fuster en dr. Borja Ibáñez et al., dat werd gepubliceerd in Circulation en Circulation Research, weerlegt de gedachte dat er na een infarct progressieve reparatie van het myocard plaatsvindt.

Cardiologen namen aan dat een hartaanval onmiddellijk wordt gevolgd door een ontstekingsreactie, waardoor er een toename is in waterinhoud en cellulaire infiltratie. Tevens was er de aanname dat deze respons ongeveer 1 week stabiel blijft en vervolgens progressief weer werd afgevoerd. Twee jaar geleden, deed het onderzoeksteam van Ibáñez echter al een aantal dierstudies, waarin deze visie werd weerlegd.

Menselijk hart
Uiteraard moesten de nieuwe bevindingen tevens gevalideerd worden bij mensen. Voor het nieuwe onderzoek werd gebruikgemaakt van de modernste MRI-technieken om te demonstreren dat het menselijke hart 2 oedemateuze reacties produceert (bimodaal), die op verschillende tijden na een infarct plaatsvinden. De resultaten hebben volgens de cardiologen betrokken bij de studie klinische implicaties voor bestaande klinische trials en kunnen mogelijk in de toekomst de basis vormen voor nieuwe therapieën gericht op deze twee onafhankelijke oedemateuze fases.

MRI
Het gaat om een samenwerking tussen cardioloog Valentín Fuster, die ook de auteur is van de twee studies en Borja Ibáñez, die directeur klinische research is bij het CNIC in Spanje en verschillende Spaanse cardiologen en wetenschappers. Rodrigo Fernández-Jiménez, de eerste auteur van de twee studies, geeft aan dat het verrassend is hoe weinig we weten over de reactie van het myocard op infarct. En dat door middel van non-invasieve MRI nu een stukje van dit mysterie is opgelost. De ‘bimodale’ postinfarct ontstekingsreactie werd voor het eerst gezien bij dieren. Maar het bewijs dat het ook bij mensen op die manier gebeurde, moest nog worden geleverd. De MRI-scan werd 3 uur na plaatsing van een stent verricht. Patiënten zijn dan zeer kwetsbaar, dus bij de metingen moest een volledig klinisch team ter ondersteuning aanwezig zijn.

Bimodale respons
Het is de eerste studie in de wereld waarbij een MRI zo snel na herstel van de bloedstroom bij een hartinfarct wordt gedaan. Volgens dr. Ibáñez is het belangrijk om rekening te houden met de bimodale respons in het menselijke hart. Aan de hand van MRI zou je kunnen kwantificeren hoe groot de irreversibele schade is, en hoe effectief interventies zijn bij de reductie van deze beschadiging. Het optimale tijdstip voor deze metingen zou volgens deze studie op 4 en 7 dagen na het infarct moeten liggen.

Bronnen:

  1. Dynamic Edematous Response of the Human Heart to Myocardial Infarction: Implications for Assessing Myocardial Area at Risk and Salvage: Rodrigo Fernández-Jiménez, Valentin Fuster, Pedro L. Sánchez, Borja Ibanez et al.,
  2. Effect of Ischemia Duration and Protective Interventions on the Temporal Dynamics of Tissue Composition After Myocardial Infarction Rodrigo Fernández-Jiménez, Valentin Fuster, Borja Ibanez et al., Circulation Research. 2017;121:439-450

Afbeelding: MRI van een hart na een MI, pijltjes laten het gebied van het infarct zien. (Bron: CNIC)

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”