Nieuw ontdekt eiwit speelt rol bij ontstekingen atherosclerose

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
15 maart 2021

Een groep (inter)nationale wetenschappers vond een nieuw eiwit, prosaposine genaamd, dat een belangrijke rol speelt bij altherosclerose en daarmee een potentieel therapeutisch doelwit vormt. Dit translationele onderzoek strekte zich uit from bench to bedsite en verscheen in Science Translational Medicine.

Macrofagen spelen een centrale rol bij de pathogenese van atherosclerose. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor de ontstekingsactiviteit in het kader van atherosclerose. Dat ontstekingsproces kost veel energie. Daarom moeten macrofagen hun energieverbruik flink opschroeven. Het is belangrijk om dit proces te ontrafelen. Dat geeft niet alleen inzicht in die ontstekingsactiviteit en daarmee atherosclerose in elkaar zit, maar biedt mogelijk ook aanknopingspunten om dat proces af te remmen.

(Foto: iStock)

Aanpak van pathways

De hoofdschakelaar van het metabolisme in macrofagen is een eiwitcomplex dat mechanistic target of rapamycin (mTOR) wordt genoemd. Met behulp van nanotechnologie (om precies te zijn: myeloïde celspecifieke nanobiologicals) konden de onderzoekers deze hoofdschakelaar specifiek in macrofagen uitschakelen.

Vervolgens hebben ze in een muismodel onderzocht wat het effect daarvan op atherosclerose is. In apolipoproteïne E-deficiënte (Apoe-/-) muizen vonden ze dat het doelgericht aanpakken van de signaleringspathways, waarbij mTOR en ribosomale proteïne S6 kinase-1 (S6K1) betrokken zijn, resulteert in een snelle afname van de ontstekingsactiviteit van de macrofagen in een atherosclerotische plaque. Al na één week behandeling namen zowel de omvang van de atherosclerose, als de bijb

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Deel dit artikel