DOQ

Nieuw raamwerk klinische capaciteit ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie

De Federatie Medisch Specialisten heeft samen met V&VN een raamwerk gepubliceerd met handvatten en suggesties voor het optimaliseren en maximaliseren van de capaciteit op de verpleegafdelingen in de ziekenhuizen. Dit raamwerk is bedoeld voor de periode voorafgaand en ten tijde van fase 3 van de COVID-19 pandemie.

Waarom een nieuw raamwerk

De zorg in de ziekenhuizen staat opnieuw onder toenemende druk nu het aantal besmettingen met het COVID-19 virus weer stijgt. Hoewel de beschikbaarheid van zorg soms nijpend is geweest, is vooralsnog geen zorginfarct ontstaan. Zo’n situatie kan zich wel voordoen als de toestroom van het aantal COVID-patiënten dat acute zorg nodig heeft snel oploopt. Voor de capaciteit op de ic zijn draaiboeken opgesteld als er landelijk een absoluut tekort aan IC-capaciteit dreigt. Echter, omdat een absoluut tekort van capaciteit ook op andere plekken in de zorg kan ontstaan, heeft de minister voor Medische Zorg en Sport gevraagd om plannen op te stellen met mogelijke maatregelen gericht op het zoveel mogelijk behouden van continuïteit van zorg. Daarom is dit raamwerk opgesteld.

Doelstelling

Anesthesioloog en vicevoorzitter van de Federatie Medisch Specialisten Robert Sie: ‘Het doel is om ook in de situatie van crisis de best mogelijk zorg voor zoveel mogelijk mensen te kunnen blijven bieden. Dat betekent dat de capaciteit in bedden en personeel zo veel mogelijk moet worden benut en de instroom, doorstroom en uitstroom van patiënten in de gehele zorgketen zo goed mogelijk op elkaar afgestemd moeten worden. Als één sector crisiszorg nadert, wat mag van de andere partijen gevraagd/verwacht worden? Dit Raamwerk staat dan ook niet op zichzelf, maar dient bezien te worden in samenhang met de sectorplannen fase 3 van de verpleeghuiszorg, de gehandicaptenzorg, de wijkverpleging, huisartsenzorg, geestelijke gezondheidszorg en de ambulancezorg.’   

Uitgangspunten

Uitgangspunt is dat de kritiek planbare zorg zo lang mogelijk geborgd blijft. Volgens de werkgroep is dit een belangrijk verschil met de afwegingen van een jaar geleden ten tijde van de eerste golf. Het zo lang mogelijk overeind houden van de kritiek planbare zorg kan alleen als de klinische capaciteit zo optimaal mogelijk wordt ingezet en uitgebreid. De wijze waarop de klinische capaciteit lokaal en regionaal concreet kan worden geoptimaliseerd en gemaximaliseerd wordt beïnvloed door de omstandigheden, personele beschikbaarheid en faciliteiten. De keuze voor de inzet van specifieke maatregelen valt onder de bestuurlijke eindverantwoordelijkheid van de raad van bestuur. De instelling is en blijft dus eindverantwoordelijk voor continuïteit en kwaliteit van de geleverde zorg.

Werkgroep

Het raamwerk vormt samen met de andere sectorale plannen het kader voor zorgaanbieders om regionaal en lokaal gezamenlijk weloverwogen, goed uit te leggen keuzes te maken die passen bij de situatie die zich voordoet. Bij het opstellen van dit raamwerk was een werkgroep met vertegenwoordiging uit de volgende wetenschappelijke en beroepsverenigingen betrokken: Nederlandse Internisten Vereniging (NIV), Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH), Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA).

Bron: Federatie Medisch specialisten, nieuwsbericht 23 maart 2021

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx