DOQ

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar in het Catharina Hart- en Vaatcentrum

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.

De Convergent-procedure bestaat uit twee stappen, die door twee verschillende specialisten in een tijdsperiode van enkele weken na elkaar worden uitgevoerd.

Foto: Cardioloog dr. Tim Simmers bezig met een ablatie in het Catharina Hart-en Vaatcentrum

Stap 1: kijkoperatie door hartchirurg

De eerste stap is een kijkoperatie door de hartchirurg. Tijdens die operatie schakelt de hartchirurg de elektrische prikkels die de hartritmestoornissen veroorzaken aan de buitenkant van het hart uit. “Dat gebeurt met verhitting op plaatsen buiten het hart waar de prikkels ontstaan. Door deze te onderbreken, roep je de prikkels als het ware een halt toe”, verduidelijkt hartchirurg Niels Verberkmoes. Die operatie wordt via een zeer klein sneetje – 2 tot 3 centimeter – onder het borstbeen uitgevoerd. Daardoor ervaart de patiënt minder pijn. De hele operatie duurt gemiddeld één tot anderhalf uur en is daarmee veel korter dan de huidige behandeling. Een patiënt verblijft na deze operatie dan ook minder lang in het ziekenhuis.

Stap 2: Katheterbehandeling door cardioloog

Na de operatieve ingreep door de hartchirurg komt de patiënt enkele weken later bij de cardioloog om op eenzelfde manier het hart aan de binnenkant te behandelen. Door middel van een katheter die via de lies in het hart wordt ingebracht, wordt weefsel aan de binnenkant van het hart gebrand of bevroren, zodat er ook van binnenuit geen elektrische prikkels meer zijn die een hartritmestoornis veroorzaken. Na deze ingreep ervaart gemiddeld 85 procent van de patiënten geen hartritmestoornissen meer. Voordeel is ook dat patiënten na deze behandeling minder medicijnen hoeven te slikken.

110.000 nieuwe patiënten per jaar

Jaarlijks melden zo’n 110.000 nieuwe patiënten zich met hartritmestoornissen bij de huisarts (bron: NIVEL). Boezemfibrilleren treft vooral ouderen en vaker mannen dan vrouwen. Klachten die veel voorkomen bij een hartritmestoornis zijn hartkloppingen, hartoverslagen, een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst, zweten, misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd, of een onprettig, angstig of benauwend gevoel. De hartkloppingen kunnen in aanvallen komen, afgewisseld met een normaal hartritme. Bij een aanval verandert het hartritme plotseling en wordt dan even plotseling weer normaal.

Bron: Catharina Ziekenhuis
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx