DOQ

Nieuwe behandeling voor hartritmestoornissen beschikbaar in het Catharina Hart- en Vaatcentrum

Als eerste in Nederland hebben cardiologen en hartchirurgen van het Catharina Hart- en Vaatcentrum een nieuwe techniek toegepast bij een patiënt met hartritmestoornissen. De nieuwe techniek is voor patiënten minder pijnlijk. Bovendien herstellen patiënten sneller en hoeven zij na de behandeling minder medicijnen te slikken. Het gaat om de Convergent-procedure. De nieuwe procedure is bedoeld voor patiënten met een complexe vorm van boezemfibrilleren.

De Convergent-procedure bestaat uit twee stappen, die door twee verschillende specialisten in een tijdsperiode van enkele weken na elkaar worden uitgevoerd.

Foto: Cardioloog dr. Tim Simmers bezig met een ablatie in het Catharina Hart-en Vaatcentrum

Stap 1: kijkoperatie door hartchirurg

De eerste stap is een kijkoperatie door de hartchirurg. Tijdens die operatie schakelt de hartchirurg de elektrische prikkels die de hartritmestoornissen veroorzaken aan de buitenkant van het hart uit. “Dat gebeurt met verhitting op plaatsen buiten het hart waar de prikkels ontstaan. Door deze te onderbreken, roep je de prikkels als het ware een halt toe”, verduidelijkt hartchirurg Niels Verberkmoes. Die operatie wordt via een zeer klein sneetje – 2 tot 3 centimeter – onder het borstbeen uitgevoerd. Daardoor ervaart de patiënt minder pijn. De hele operatie duurt gemiddeld één tot anderhalf uur en is daarmee veel korter dan de huidige behandeling. Een patiënt verblijft na deze operatie dan ook minder lang in het ziekenhuis.

Stap 2: Katheterbehandeling door cardioloog

Na de operatieve ingreep door de hartchirurg komt de patiënt enkele weken later bij de cardioloog om op eenzelfde manier het hart aan de binnenkant te behandelen. Door middel van een katheter die via de lies in het hart wordt ingebracht, wordt weefsel aan de binnenkant van het hart gebrand of bevroren, zodat er ook van binnenuit geen elektrische prikkels meer zijn die een hartritmestoornis veroorzaken. Na deze ingreep ervaart gemiddeld 85 procent van de patiënten geen hartritmestoornissen meer. Voordeel is ook dat patiënten na deze behandeling minder medicijnen hoeven te slikken.

110.000 nieuwe patiënten per jaar

Jaarlijks melden zo’n 110.000 nieuwe patiënten zich met hartritmestoornissen bij de huisarts (bron: NIVEL). Boezemfibrilleren treft vooral ouderen en vaker mannen dan vrouwen. Klachten die veel voorkomen bij een hartritmestoornis zijn hartkloppingen, hartoverslagen, een pijnlijk of drukkend gevoel op de borst, zweten, misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd, of een onprettig, angstig of benauwend gevoel. De hartkloppingen kunnen in aanvallen komen, afgewisseld met een normaal hartritme. Bij een aanval verandert het hartritme plotseling en wordt dan even plotseling weer normaal.

Bron: Catharina Ziekenhuis
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx