Nieuwe behandelmogelijkheden bij traumatisch hersenletsel

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
16 mei 2017

 

Voor haar promotie deed Simone Dekker (VUMC, Amsterdam) onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om traumatisch hersenletsel beter te behandelen. Haar onderzoek toont aan dat de coagulatie bij patiënten met hersenletsel mogelijk geremd is. Een behandeling met valproïnezuur (Depakine®, Sanofi) en bloedplasma kan het herstel van hersenletsel patiënten verbeteren, aldus Dekker.

Allereerst beschrijft Dekker twee klinische studies over stollingsstoornissen bij patiënten met traumatisch hersenletsel. Vervolgens onderzocht zij met haar collega’s de traditionele resuscitatie strategieën in diermodellen voor traumatisch hersenletsel en verbloedingsshock. Als laatst deed Dekker onderzoek naar het gebruik van valproïnezuur als nieuw farmacologisch middel voor traumatisch hersenletsel.
Bloedstolling
Bij hersenletsel worden nog altijd veel patiënten behandeld met fysiologisch zout. Volgens Dekker is dat een onjuiste keuze omdat fysiologisch zout kan leiden tot verstoringen in de bloedstolling en vaatfunctie. Dekker pleit dan ook voor alternatieven en heeft er eentje gevonden in een behandeling met bloedplasma. Dekker: “Een vroege behandeling met bloedplasma verkleint de hersenschade bij deze patiënten en zorgt voor een beter herstel.

Valproïnezuur
Uit haar verdere onderzoek naar de behandelingsmogelijkheden kwam volgens Dekker naar voren dat valproïnezuur, een medicijn dat onder andere wordt gebruikt bij epilepsie en stemmingsstoornissen, een heel positief effect heeft bij de behandeling van hersenletsel. Het medicijn kan namelijk verstoringen in de bloedstolling en vaatfunctie tegengaan, en remt de celdood in de hersenen. Valproïnezuur remt de secundaire gevolgen van hersenletsel, zoals de ontsteking, en gaat ook de dysfunctie van de bloed hersenbarrière tegen. Tevens voorkomt het mogelijk hyperactivatie van de bloedplaatjes.

Behandeling
Valproïnezuur kan volgens de promovenda eenvoudig toegevoegd worden aan de huidige behandeling. Het middel kan via een infuus worden toegediend. Het middel is al getest in gezonde vrijwilligers en binnenkort zal een volgende fase van het onderzoek starten bij traumapatiënten. Dekker: “Er is tevens toestemming voor de volgende twee fases van het onderzoek en omdat valproïnezuur al een geregistreerd medicijn is, zal het daarna niet meer lang duren voordat het gebruikt kan worden in traumapatiënten.”

Bron: Traditional and pharmacologic resuscitation in traumatic brain injury: targeting, Simone Dekker 2017. VUMC  

www.dare.ubvu.vu.nl/

www.farmacotherapeutischkompas.nl

www.vumc.nl/

afbeelding (bron: Simone Dekker, VUMC)

 

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

Deel dit artikel