DOQ

Internist-oncoloog dr. Steeghs: ‘Combinatietherapie geeft darmkankerpatiënt extra tijd’

Dankzij een nieuwe combinatietherapie overleven patiënten met uitgezaaide darmkanker en een mutatie in het BRAF-gen langer, dan wanneer zij de standaardbehandeling zouden krijgen.

Op basis van wetenschappelijk onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek, is een nieuwe combinatiebehandeling ontwikkeld voor patiënten met uitgezaaide darmkanker en een mutatie in het BRAF-gen. De resultaten van een klinisch onderzoek bij ruim 600 patiënten laten nu zien dat patiënten met deze slimme behandelcombinatie langer overleven dan met de standaardbehandeling. De studie is recent gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Vooruitzicht

Jaarlijks krijgen ongeveer 14.000 mensen in Nederland darmkanker. Grofweg 1 op de 10 van hen heeft een BRAF-mutatie en daardoor een relatief slecht vooruitzicht omdat hun tumoren nauwelijks reageren op bestaande therapieën als er uitzaaiingen zijn. In tegenstelling tot bij huidkankerpatiënten met diezelfde mutatie, werkt een medicijn dat BRAF remt niet goed bij darmkankerpatiënten.

(bron foto: Antoni van Leeuwenhoek)

Omweg blokkeren

In 2012 ontdekten onderzoeker René Bernards en collega’s van het Nederlands Kanker Instituut waarom darmkankercellen ongevoelig zijn voor BRAF-remming. Wat blijkt: groeisignalen in cellen nemen een omweg, waardoor ze toch gewoon kunnen blijven functioneren. Die omweg gaat via de epidermale-groeifactorreceptor EGFR (zie illustratie). Geef darmkankerpatiënten zowel een BRAF-remmer als een EGFR-remmer, was hun aanbeveling daarom, zodat je ook de omweg blokkeert.

BEACON

Na een eerste, succesvol patiëntenonderzoek in het Antoni van Leeuwenhoek, werd er een groot internationaal onderzoek opgezet voor patiënten met uitgezaaide darmkanker en een BRAF-mutatie: de BEACON-studie. De standaardbehandeling voor die patiënten is chemotherapie in combinatie met een EGFR-remmer. Het BEACON-onderzoek vergelijkt die standaardbehandeling met twee experimentele behandelingen die BRAF- en EGFR-remming combineren – zonder chemotherapie. Een deel van de patiënten kreeg ook een MEK-remmer. Ook het Antoni van Leeuwenhoek deed mee aan deze studie, onder leiding van onder andere promovendus Sanne Huijberts.

Extra tijd

Uit de resultaten blijkt nu dat patiënten die een van de slimme behandelcombinaties krijgen, langer overleven: 8 tot 9 maanden, vergeleken met 5 maanden bij standaardbehandeling. Het duurt bij hen bovendien langer totdat de ziekte verder groeit: 4 maanden versus 1,5 maand. Internist-oncoloog en klinisch farmacoloog Neeltje Steeghs van het Antoni van Leeuwenhoek: “Dit is een unieke combinatie van medicijnen voor patiënten met een tumor die tot op heden op geen enkel medicijn goed reageerde. Ook voor deze behandelcombinatie worden tumoren uiteindelijk weer ongevoelig, maar het geeft patiënten wel een aantal extra maanden de tijd.”

Registratie

Eind vorig jaar gaf de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA op basis van hoopgevende tussentijdse resultaten een prioriteitsstempel aan de combinatietherapie. Dat wil zeggen dat ze belooft haast te maken met de registratie van de medicijncombi zodra de studie klaar is. In Europa gaat de EMA daarover. Totdat de behandeling is goedgekeurd, is ze nog niet beschikbaar.

Intelligent gekozen

Deze nieuwe behandeling zal straks standaardzorg zijn. Het is daarbij vrij uniek dat deze behandeling zowel haar oorsprong heeft in het lab van het Nederlands Kanker Instituut, als ook getest is in klinische onderzoeken bij patiënten onder hetzelfde dak. Onderzoeker René Bernards, die ontdekte waarom darmkankerpatiënten niet reageren op BRAF-remmers: “Het is mooi om te zien dat intelligent gekozen combinaties van geneesmiddelen, gebaseerd op solide wetenschappelijke kennis over hoe de cel werkt, niet alleen in cellen en muizen werken maar ook in patiënten.” 

Over de BEACON-studie
Behandeling: drie behandelschema’s: 1) chemotherapie en EGFR-remmer, 2) BRAF-remmer en EGFR-remmer, 3) BRAF-remmer, MEK-remmer en een EGFR-remmer. Patiënten: 665 patiënten met uitgezaaide darmkanker, een BRAF-mutatie en ziekteprogressie na 1 of 2 andere behandelingen.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx