DOQ

Nieuwe cytokine centraal bij mogelijke behandelingen spondyloartritis

Modulatie van IL-17A kan een manier zijn om ontsteking en ziektelast te verminderen bij patiënten met bij spondyloartritis. Dat is de conclusie van het proefschrift van Jia Chen, die recent promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.  

Spondyloartritis (SpA) is een chronische auto-inflammatoire aandoening die veel voorkomt bij jongvolwassenen en wordt gekenmerkt door ontsteking en pathologische botvorming in de wervelkolom en de sacro-iliacale gewrichten. Dat uit zich in pijn en stijfheid, maar ook in ontstekingen in de huid, darmen en ogen. Over de oorzaak en ontwikkeling van de ziekte is nog weinig bekend, net als effectieve medicatie: tot nu toe bekende behandelopties zijn beperkt tot NSAID’s, DMARD’s en anti-TNF-alfa-therapie. Deze zijn niet effectief voor alle patiënten. 

(bron foto pixabay)

IL-17A als aangrijpingspunt 

Chen en haar collega’s onderzochten de rol van interleukine-17A (IL-17A) in de pathogenese van SpA. Deze recent ontdekte cytokine speelt een belangrijke rol in de gewrichtsontsteking bij de ziekte, maar zijn potentie is afhankelijk van andere cytokinen in de omgeving. Omdat de cytokine een katalysator is van pro-inflammatoire cytokinen zoals TNF-alfa, is deze sinds enkele jaren de hoeksteen van een nieuwe therapie voor SpA-patiënten, gebaseerd op de blokkade van de IL-17A-as met monoklonale antilichamen.  

Anti-IL-17A-therapie blijkt effectief bij veel SpA-patiënten bij het behandelen van ontstekingen en klinische kenmerken van de ziekte. Dat laat zien dat IL-17A een belangrijke rol speelt in het ziekteproces bij SpA. Toch is er ruimte voor verbetering: 60 tot 70 procent van de patiënten ervaren verbetering. Slechts 15 procent van de patiënten gaan in partiële remissie. Chen en haar collega’s onderzochten daarom aangrijpingspunten voor het verbeteren van anti-IL-17A-therapie bij SpA.  

Resultaten 

Chen en collega’s ontdekten dat mestcellen fungeren als reservoirs voor IL-17A. De inhoud van deze cellen blijkt te veranderen met de mate van ontsteking: IL-17A neemt toe wanneer de ontsteking afneemt. Dat biedt een mogelijk aangrijpingspunt voor therapie, al is daarvoor nog meer onderzoek nodig. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat er naast T-helper-17-cellen nog een bron is voor IL-17A: de lymfocyten van het aangeboren immuunsysteem. Beide cellen bleken gevoelig te zijn voor inhibitie van PI3Kδ: ze produceerden minder IL-17A en andere cytokines die een rol spelen in het ontstekingsproces.  

Vermindering van ontsteking in vitro 

Concreet liet behandeling van gewrichtsbiopten met PI3Kδ in vitro een vermindering van ontsteking zien. Dat gold ook voor blokkeren van de mTOR-signaleringsroute met rapamycine bij patiëntenmateriaal. Bovendien bleek uit een diermodel dat rapamycine effectief is bij het voorkomen en verminderen van ontsteking, botafbraak en pathologische botaanmaak.  

Conclusie 

Concluderend schrijft Chen daarom dat het direct aanpakken van IL-17A-producerende cellen, het blokkeren van IL-17A en samenwerkende cytokines, het blokkeren van de andere cytokines uit de IL-17-familie en het zoeken naar andere mediatoren in gewrichten mogelijke nieuwe aangrijpingspunten kan vormen bij de behandeling van SpA. Daarvoor is nog wel veel aanvullend onderzoek nodig.

Referentie: proefschrift Jia Chen

Bron: Universiteit van Amsterdam
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”


0
Laat een reactie achterx