Nieuwe cytokine centraal bij mogelijke behandelingen spondyloartritis

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
2 oktober 2020

Modulatie van IL-17A kan een manier zijn om ontsteking en ziektelast te verminderen bij patiënten met bij spondyloartritis. Dat is de conclusie van het proefschrift van Jia Chen, die recent promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.  

Spondyloartritis (SpA) is een chronische auto-inflammatoire aandoening die veel voorkomt bij jongvolwassenen en wordt gekenmerkt door ontsteking en pathologische botvorming in de wervelkolom en de sacro-iliacale gewrichten. Dat uit zich in pijn en stijfheid, maar ook in ontstekingen in de huid, darmen en ogen. Over de oorzaak en ontwikkeling van de ziekte is nog weinig bekend, net als effectieve medicatie: tot nu toe bekende behandelopties zijn beperkt tot NSAID’s, DMARD’s en anti-TNF-alfa-therapie. Deze zijn niet effectief voor alle patiënten. 

(bron foto pixabay)

IL-17A als aangrijpingspunt 

Chen en haar collega’s onderzochten de rol van interleukine-17A (IL-17A) in de pathogenese van SpA. Deze recent ontdekte cytokine speelt een belangrijke rol in de gewrichtsontsteking bij de ziekte, maar zijn potentie is afhankelijk van andere cytokinen in de omgeving. Omdat de cytokine een katalysator is van pro-inflammatoire cytokinen zoals TNF-alfa, is deze sinds enkele jaren de hoeksteen van een nieuwe therapie voor SpA-patiënten, gebaseerd op de blokkade van de I

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel