DOQ

Nieuwe dialyse­methode verlaagt sterfte­risico bij nierfalen

Hemodiafiltratie zorgt voor een afname van het sterfterisico met 23% vergeleken met de gebruikelijke hemodialyse. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het UMC Utrecht. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in New England Journal of Medicine.

Meer dan 6000 Nederlanders, wereldwijd ongeveer 4 miljoen, ondergaan jaarlijks een dialysebehandeling. Daarvan krijgt 80% hemodialyse als dialysemethode. Maar ondanks die behandeling overlijdt toch nog zo’n 10% van de dialysepatiënten. Bij hemodiafiltratie, een nieuwe dialysebehandeling, worden de afvalstoffen naast diffusie ook via een drukverschil gefilterd. Zo verwijdert hemodiafiltratie meer afvalstoffen uit het bloed dan de conventionele hemodialyse.

“Wellicht zal hemodiafiltratie reguliere hemodialyse vervangen als standaardbehandeling”

Internist-nefroloog Peter Blankestijn

Hemodiafiltratie

Resultaten van eerdere klinische trials die zochten naar de werkzaamheid van hemodiafiltratie waren twijfelachtig in termen van overleving. Een meta-analyse van vier trials concludeerde dat het voordeel van hemodiafiltratie afhankelijk was van de behandelingsdosis, en stelde een veronderstelde drempel voor werkzaamheid en een meetbaar effect op de overleving vast op 23 liter per sessie.
Een Europees Horizon 2020-onderzoek, onder leiding van internist-nefroloog Peter Blankestijn en arts-epidemioloog prof. dr. Michiel Bots, beiden werkzaam bij het UMC Utrecht, levert nu bewijs voor overlevingswinst van hemodiafiltratie boven reguliere dialyse in een algemene groep patiënten met nierfalen.

Gerandomiseerde studie

Blankestijn en collega’s onderzochten in deze CONVINCE-trial specifiek het voordeel van hooggedoseerde hemodiafiltratie. Zij includeerden in hun klinische trial 1360 patiënten met stadium V-nierfalen die eerder minimaal 3 maanden hemodialyse hadden ondergaan. Alle patiënten waren in staat geacht voor een dialysevolume van minimaal 23 liter per sessie en drie sessies per week. 683 van hen ondergingen hooggedoseerde hemodiafiltratie en 677 hemodialyse.

Tijdens de mediane follow-upperiode van 30 maanden overleden 118 patiënten (17,3%) in de hemodiafiltratiegroep vergeleken met 148 (21,9%) in de hemodialysegroep (HR 0.77; 95% BI 0.65-0.93). De onderzoekers concluderen daaruit dat hooggedoseerde hemodiafiltratie zorgt voor een 23% lager sterfterisico vergeleken met conventionele hemodialyse bij patiënten met nierfalen. Bovendien verzamelden de onderzoekers veel informatie over patient reported outcomes, die later dit jaar worden gepresenteerd.

“Hemodiafiltratie heeft dezelfde frequentie en tijdsduur als hemodialyse, namelijk driemaal per week 4 tot 5 uur”

Makkelijk toe te passen

De auteurs stellen dat de resultaten van hun onderzoek waardevol zijn, omdat het gaat om een gerandomiseerde, gecontroleerde trial die pragmatisch van aard is; werkt hooggedoseerde hemodiafiltratie beter dan de gouden standaard? In tegenstelling tot eerdere onderzoeken is daardoor geen sprake van eventuele confounding op het gebied van ziekte-indicatie. Hemodiafiltratie, stellen de auteurs, is immers een algemene, niet-selectieve interventie, waarbij onderliggende ziektemechanismen en fysiologische processen geen rol spelen. Maar, voegen zij toe, omdat de overlevingswinst wisselde tussen individuele patiënten, zou het nog wel nuttig kunnen zijn om de resultaten van de CONVINCE-trial samen te voegen met data van andere hemodiafiltratie-trials. Dat zou meer kennis kunnen verschaffen over mogelijke behandelingseffecten bij subgroepen van patiënten.

De nieuwe vorm van dialyse is redelijk makkelijk toe te passen in de praktijk, zegt hoofdonderzoeker Peter Blankestijn. “Hemodiafiltratie heeft dezelfde frequentie en tijdsduur als hemodialyse, namelijk driemaal per week 4 tot 5 uur.” Wel is moderne apparatuur nodig en is aparte scholing nodig voor dialyseverpleegkundigen over de uitvoering van de nieuwe dialysetechniek. Blankestijn verwacht niettemin dat hemodiafiltratie uitgebreider zal worden toegepast. “Wellicht zal het de hemodialyse vervangen als de standaardbehandeling.”

Referentie: Blankestijn PJ, Vernooij RWM, Hockham C, et al. Effect of Hemodiafiltration or Hemodialysis on Mortality in Kidney Failure. N Engl J Med. 2023 Jun 16. doi: 10.1056/NEJMoa2304820. Epub ahead of print. PMID: 37326323.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?

Bij complexe casuïstiek is meedenken huisarts waardevol voor specialist

Carel Veldhoven, de eerste Academische Generalist in een academisch ziekenhuis, wil dat de specialist bij complexe problematiek de huisarts laat meedenken. “Huisartsen hebben een andere pragmatiek, kennis en kunde, die ook in een academisch ziekenhuis meerwaarde heeft.”

‘De tijd is rijp om mensen integraal te behandelen’

Kelly Dollenkamp leidt het spreekuur integrale geneeskunde oncologie, waar patiënten leren hoe ze zelf hun gezondheid en kwaliteit van leven kunnen verbeteren naast hun reguliere behandeling. “Patiënten kunnen zelf veel doen om hun gezondheid te bevorderen.”

‘Allergie of nie?’: beoordeling van antibiotica in de allergiebanner

Hanneke Oude Elberink geeft adviezen om onterechte vermelding van antibiotica-allergieën in de allergiebanner tegen te gaan. “Als een patiënt aangeeft allergisch te zijn voor antibiotica, vraag dan de aard van de klachten goed uit.”

Over bias, gezondheids­verschillen en racisme in de gezond­heidszorg

Alana Helberg-Proctor legt uit hoe ‘de witte man’ nog steeds de standaard is in de gezondheidszorg, met gevolgen voor andere bevolkingsgroepen. “Iedereen die niet tot deze referentiegroep behoort, kan benadeeld worden. Want de zorg is niet primair op hen afgestemd.”

Casus: man met zwelling in de hals

Een 60-jarige man heeft al vele jaren een zwelling mediaan in de hals. Voorheen nooit last van gehad. Echter, het laatste jaar is de afwijking langzaam progressief in omvang gegroeid en is er toenemende last van een globusgevoel. Wat is uw diagnose?

‘Euthanasie heeft ethische, psycho­logische en sub­jectieve aspecten’

Intervisiebegeleider Jacintha Verhallen deelt de uitdagingen waar euthanasieartsen voor staan, van ethische dilemma's tot psychisch lijden bij jongeren. “De intervisiegroepen vormen een leercirkel, waarin de deelnemers reflecteren op hun ervaringen.”

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”


0
Laat een reactie achterx