DOQ

Nieuwe genen ontdekt voor de regulatie van hersenmetastasen bij longkanker

Onderzoek van Mohini Singh, een Amerikaanse promovenda aan de McMaster Universiteit, heeft geleid tot de identificatie van twee belangrijke genen, te weten ‘SPOCK1’ en ‘TWIST2’ die betrokken zijn bij de regulatie van hersenmetastasen bij longkanker. De resultaten staan sinds deze week in het vakblad Acta Neuropathologica gepubliceerd.

Hersenenmetastasen vormen een van de meest voorkomende oorzaken voor hersentumoren bij volwassen en kunnen bij longkankerpatiënten uiteindelijk tot de dood leiden. Metastasen in het brein worden veroorzaakt door kankercellen die zijn ontsnapt aan primaire tumoren, zoals bij longkanker, borstkanker en melanoom. Door onderzoek te doen naar de genen die de hersenmetastases initiëren (brain metastasis initiating cells, BMICs), is duidelijk in kaart te brengen hoe kankercellen uit primaire tumoren in de bloedstroom komen en vervolgens de bloed-hersenbarrière passeren om een nieuwe tumor te kunnen vormen in de hersenen.

BMICs
Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van monsters van longkankerpatiënten met hersenmetastasen. De monsters werden geïncubeerd en verrijkt om de BMICs te identificeren, werden deze monsters geïnjecteerd in de longen harten en hersenen van muizen. De ontwikkeling van hersenmetastasen werd vervolgens onderzocht door Singh en haar collega’s. Singh kwam via haar onderzoek tot de ontdekking dat alle longkankerpatiënten met hersenmetastasen de twee genen in hun primaire longkanker hebben. Patiënten zonder hersenmetastasen hebben deze BMICs niet in hun primaire kanker. Door de gevonden genen genaamd, SPOCK1 en TWIST2 als biomarker te gebruiken, is dus via een model te voorspellen wie van de longkankerpatiënten wel en wie minder risico loopt op hersenmetastasen.

Toekomst
In de nabije toekomst zal het onderzoek van Singh verder nog een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de mogelijkheid om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die deze twee genen blokkeren.

Bron: Acta Neuropathologica 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?