Nieuwe genen ontdekt voor de regulatie van hersenmetastasen bij longkanker

mm
Redactie
Redactioneel,
10 augustus 2017

Onderzoek van Mohini Singh, een Amerikaanse promovenda aan de McMaster Universiteit, heeft geleid tot de identificatie van twee belangrijke genen, te weten ‘SPOCK1’ en ‘TWIST2’ die betrokken zijn bij de regulatie van hersenmetastasen bij longkanker. De resultaten staan sinds deze week in het vakblad Acta Neuropathologica gepubliceerd.

Hersenenmetastasen vormen een van de meest voorkomende oorzaken voor hersentumoren bij volwassen en kunnen bij longkankerpatiënten uiteindelijk tot de dood leiden. Metastasen in het brein worden veroorzaakt door kankercellen die zijn ontsnapt aan primaire tumoren, zoals bij longkanker, borstkanker en melanoom. Door onderzoek te doen naar de genen die de hersenmetastases initiëren (brain metastasis initiating cells, BMICs), is duidelijk in kaart te brengen hoe kankercellen uit primaire tumoren in de bloedstroom komen en vervolgens de bloed-hersenbarrière passeren om een nieuwe tumor te kunnen vormen in de hersenen.

BMICs
Voor het onderzoek werd gebruikgemaakt van monsters van longkankerpatiënten met hersenmetastasen. De monsters werden geïncubeerd en verrijkt om de BMICs te identificeren, werden deze monsters geïnjecteerd in de longen harten en hersenen van muizen. De ontwikkeling van hersenmetastasen werd vervolgens onderzocht door Singh en haar collega’s. Singh kwam via haar onderzoek tot de ontdekking dat alle longkankerpatiënten met hersenmetastasen de twee genen in hun primaire longkanker hebben. Patiënten zonder hersenmetastasen hebben deze BMICs niet in hun primaire kanker. Door de gevonden genen genaamd, SPOCK1 en TWIST2 als biomarker te gebruiken, is dus via een model te voorspellen wie van de longkankerpatiënten wel en wie minder risico loopt op hersenmetastasen.

Toekomst
In de nabije toekomst zal het onderzoek van Singh verder nog een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de mogelijkheid om nieuwe behandelingen te ontwikkelen die deze twee genen blokkeren.

Bron: Acta Neuropathologica 

 

, ,
Deel dit artikel