DOQ

Nieuwe hoogleraar Harlaar stimuleert multidisciplinaire aanpak artrose

Artrose moet multidisciplinair worden aangepakt, vindt prof. dr. ir. Jaap Harlaar. Hij brengt experts uit meerdere universitaire medische centra samen om deze aandoening te ontrafelen en beter te behandelen. De nieuwe Medical Delta-hoogleraar is onlangs benoemd tot Leidse hoogleraar Klinische Biomechanica.

Jaap Harlaar is hoogleraar bij zowel de TU Delft als de afdeling Orthopedie van het LUMC. Binnen de Medical Delta is hij ook werkzaam in het Erasmus MC. “Ik zie mij als verbinder om de juiste mensen bij elkaar te brengen. Elk instituut heeft zijn eigen specialiteiten, maar alleen gezamenlijk kunnen we een verschil maken.” 

(bron foto pixabay)

Afname kraakbeen meten

“Als je maar oud genoeg wordt dan krijg je artrose”, vertelt Harlaar. “In 2040 is de verwachting dat het de meest voorkomende chronische ziekte is. Het is dus duidelijk dat het een enorm probleem is.” Bij artrose neemt het kraakbeen in gewrichten, zoals de knie, af. De beschermlaag rond de twee botten die bij een gewricht samen komen wordt minder, hierdoor kunnen de botten over elkaar heen gaan schuiven. 

“Het is een complexe aandoening. We weten dat mechanische overbelasting bijdraagt aan kraakbeenvermindering, maar genetische factoren, leeftijd en bijvoorbeeld overgewicht spelen ook een rol.” Harlaar wil de mechanische belasting op het kraakbeen precies in kaart brengen. “Met biomechanische modellen kunnen we de belasting op het kraakbeen tijdens het lopen berekenen en de zo rol van het bewegingspatroon bepalen bij de ontwikkeling van artrose.” 

Precisiediagnostiek

“Het uiteindelijke doel is om dit voor iedere individuele patiënt te bepalen en aan de hand daarvan de behandeling te kiezen. Dat noemen we ook wel precisiediagnostiek.” Tijdens zijn leerstoel zal Harlaar op allerlei niveaus kijken wat de oorzaak van kraakbeenvermindering is. “Mijn specialiteit is het hele gewricht. Andere onderzoekers, zoals prof. Ingrid Meulenbelt van de afdeling Biomedical Data Sciences, onderzoeken hoe kraakbeencellen reageren op bepaalde belastingen. Door ons onderzoek te combineren komen we verder in het begrip van kraakbeendegeneratie.”  

Samenwerking ziekenhuizen

Volgens Harlaar is de samenwerking tussen het LUMC, TU Delft en Erasmus MC (Medical Delta), die hun krachten bundelen op het gebied van één aandoening, uniek in de wereld. “Zo’n complex probleem moet je enerzijds breed genoeg en anderzijds diep genoeg beschouwen. Het Erasmus MC focust zich meer op de breedte, terwijl de verdieping, het fundamentele onderzoek en het uitzoeken van de oorzaak, plaatsvindt in het LUMC.”

Bron: www.lumc.nl
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx