Nieuwe leidraad geeft richting bij wisselen medicatie

mm
Marc de Leeuw
Redactioneel,
18 mei 2022

Het overkomt patiënten regelmatig: ze moeten van hun zorgverzekeraar overstappen op een ander merk van hetzelfde geneesmiddel omdat dit goedkoper is. Medisch is dat echter lang niet altijd wenselijk. Een wisseling kan zelfs tot gezondheidsproblemen leiden. Openbaar apothekers, patiënten, artsen en zorgverzekeraars stelden daarom recent de ‘Leidraad Verantwoord Wisselen’ op. Openbaar apothekers Reinier Bax en Steven Verhagen-Smits vertellen erover.

Al jaren hanteren zorgverzekeraars het zogenoemde ‘preferentiebeleid’ waarbij patiënten geregeld moeten wisselen van geneesmiddel als dit via een andere fabrikant goedkoper te krijgen is. Voorwaarde hierbij is dat de te wisselen medicijnen dezelfde werkzame stof, sterkte, toedieningsvorm en afgiftepatroon hebben. “Op deze manier is al veel geld bespaard door de verzekeraars”, zegt openbaar apotheker Reinier Bax en voorzitter van de sectie Landelijke Openbare Apotheken (LOA) van apothekerskoepel KNMP. Maar aan dat wisselen bleken nogal wat haken en ogen te zitten. “Met de komst van de Leidraad Verantwoord Wisselen is er nu duidelijkheid gekomen in welke situaties je wél en niet kunt wisselen”, zegt Steven Verhagen-Smits, openbaar apotheker en voorzitter van het Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO)-bestuur van de KNMP.

Soms luistert een dosering zo nauw dat patiënten bij een wisseling naar hetzelfde geneesmiddel van een andere fabrikant al ontregeld kunnen raken”

Openbaar apotheker Reinier Bax

Ontregeld

Het wisselen van in principe gelijkwaardige medicatie – de overstap van een generi

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel