DOQ

Nieuwe non-invasieve methode om bloedvatontstekingen te identificeren

Een relatief nieuwe beeldvormende techniek kan bij een routine CT-scan betrouwbaar en non-invasief bloedvatontstekingen en laesies meten, waardoor beter is te voorspellen welke patiënt een verhoogd risico loopt op een hartaanval. Door de nieuwe techniek kunnen specialisten sneller preventieve interventies bij HVZ inzetten, aldus een recente publicatie van Antonopoulos et al, van het Universiteitsziekenhuis in Athene, in het vakblad Science Translational Medicine.

Cardiovasculaire aandoeningen vormen nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak voor mannen en vrouwen. Preventie, advies en het vroegtijdig signaleren van mogelijke complicaties zijn belangrijk om te voorkomen dat iemand een hartaanval krijgt. De standaardzorg omvat veelal een methode om de coronaire calcificaties (CCS) te meten. Deze detecteert de verkalkte en ontstoken aderen vaak op het moment dat de schade al irreversibel is. Het is dan tevens vaak te laat om te behandelen. Ook kunt u als cardioloog met deze techniek niet zien welke plaques/laesies het gevaar lopen te scheuren.

Plaques
Antonopoulus was van mening dat de beeldvormende technieken een betere bijdrage konden leveren aan het vroegtijdig vaststellen van cardiovasculaire problemen. Om een betere methode voor de diagnose van plaques te realiseren, ontwikkelden hij en zijn collega’s daarom een beeldvormende techniek om de gevaarlijke bloedvatontstekingen te identificeren in het perivasculaire vetweefsel. De techniek is een toevoeging aan de standaard CT-scan genaamd de ‘Fat Attenuation Index’ (FAI). Hiervoor werden verschillende markers van bloedvatontsteking zoals de grootte van vetcellen in samples van 453 patiënten vergeleken. Deze patiënten werden geopereerd vanwege een cardiovasculair probleem. De FAI werd vervolgens bij een subset van 40 patiënten verder geanalyseerd en vergeleken met de standaard PET, om de betrouwbaarheid van de nieuwe techniek vast te stellen.

Prognostische waarde
Vervolgens onderzocht Antonopolous et al. 273 patiënten (156 met en 117 zonder significante coronaire plaques) en demonstreerde aan de hand van de beeldvormende techniek dat de marker veranderde rond belangrijke laesies bij 5 patiënten die een hartaanval kregen. FAI heeft dus volgens de Griekse onderzoeker een prognostische waarde die verder onderzocht moet worden in grotere beeldvormende studies.

Vroeg stadium
Uiteindelijk zal dit leiden tot betere beeldvormende technieken waarbij in een vroeg stadium is vast te stellen of iemand het risico loopt op een hartaanval of andere complicatie die ontstaat door plaques of bloedvatontstekingen.

Afbeelding: Op de afbeelding zijn beelden te zien van de nieuwe beeldvormende techniek genaamd FAI waarmee ontstoken aderen en lesies kunnen worden geidentificeerd die het meeste risico vormen voor patiënten.

Bron: A.S. Antonopoulos et al., Science Translational Medicine (2017)

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”