Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Nieuwe observatieschaal helpt pijn herkennen bij mensen met vergevorderde dementie
Mensen met cognitieve problemen, bijvoorbeeld dementie, kunnen vaak niet goed aangeven of ze pijn hebben. Daarom worden pijnklachten bij hen nogal eens over het hoofd gezien en blijft de pijn onbehandeld. Vandaar de vraag: Hoe weet je of mensen met vergevorderde dementie pijn hebben? Een Europees team onderzoekers, waaronder onderzoeker en pijndeskundige assistent-professor Miriam Kunz van het UMCG, heeft daarvoor een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de PAIC 15-observatieschaal.
Observatieschaal PAIC
Een internationaal team van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, epidemiologen en psychologen heeft een pijnobservatieschaal ontwikkeld voor mensen met cognitieve problemen, in het bijzonder mensen met dementie: de ‘Pain Assessment in Impaired Cognition’. Kortweg: PAIC 15 (vrij vertaald: pijnbeoordeling bij mensen met cognitieve problemen). Dit initiatief is gefinancierd door het EU COST programma (COST Action TD 1005). De PAIC 15 helpt bij het herkennen van vijftien signalen van pijn, verdeeld over drie categorieën: gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen en stemgeluiden. In de PAIC 15 staat bij elk pijnsignaal een korte omschrijving. >> Download hier de PAIC 15 schaal.
Gratis e-learning pijn herkennen
Om vaardiger te worden in het herkennen van pijn met de PAIC 15 kunnen zorgprofessionals de gratis E-training te volgen. De E-training leert gebruikers van de PAIC 15 hoe de verschillende pijnsignalen eruit kunnen zien. Daarvoor zijn video-opnamen gemaakt met acteurs. Om de pijnsignalen te herkennen observeert men de patiënt gedurende drie minuten, niet alleen in rust, maar juist tijdens dagelijkse activiteiten (bijvoorbeeld wassen en opstaan).