DOQ

Nieuwe techniek en samenwerking leidt tot verbetering behandeling darmkanker

Het Martini Ziekenhuis gebruikt de nieuwe methode endoscopische Full Thickness Resection (eFTR) om darmtumoren tot twee centimeter groot te verwijderen. Daarmee blijft jaarlijks tot dertig patiënten met darmkanker een – ingrijpende – darmoperatie bespaard. eFTR is namelijk een soort kijkoperatie gecombineerd met het direct verwijderen van een poliep en een klein deel van de darmwand.

Twee Maag-, Darm- en Lever-artsen (MDL-artsen) en twee MDL-verpleegkundigen zijn speciaal opgeleid in Alkmaar om de eFTR uit te voeren. Zij voeren de behandeling uit voor de patiënten en leveren een bijdrage aan een landelijk onderzoek dat ruim twintig grotere Nederlandse ziekenhuizen samen uitvoeren. Door alle informatie van die ziekenhuizen te combineren en te analyseren, kunnen de artsen darmkanker straks zo vroeg mogelijk herkennen én de patiënten een juiste behandeling op maat te bieden.

Hugo Wolters is een van de twee MDL-artsen in het Martini Ziekenhuis die de eFTR techniek beheerst: ‘We willen het liefst kunnen selecteren op uiterlijk van de poliep om de minst ingrijpende maar effectieve behandeling te bieden. Daarvoor hebben we informatie van grote aantallen patiënten nodig en die verzamelen we met elkaar in Nederland.’

endoscopie darmkanker
De techniek

MDL-artsen verwijderen poliepen al langer via een kijkonderzoek (endoscopisch), maar in een poliep in de darmen kan ook een beginnende darmkanker ontstaan. Hugo Wolters: ‘Deze kankercellen, carcinoom, wil je volledig verwijderen. Een carcinoom heeft de neiging overal doorheen te groeien en aangetast weefsel moeten we dus helemaal weg halen. Daarom is het belangrijk de hele darmwand met de spierlaag en het buikvlies vlak bij de kankercellen te verwijderen.’
Het instrument voor de eFTR zuigt de poliep met daarin het carcinoom in een huls. Hierdoor komt de gehele darmwand ook naar binnen. De MDL-arts plaatst een klemmetje dat de darmwand hermetisch afsluit voordat de arts de poliep met kankercellen en het weefsel eromheen verwijdert. Het gaatje dat zo in de darmwand ontstaat is dus al afgesloten voordat het is losgesneden. Het klemmetje laat op den duur los, als de darmwand is genezen en gaat via de ontlasting mee naar buiten. Zo kan de MDL-arts de afwijking zogenaamd ‘radicaal verwijderen’, zonder te opereren.

Omdat darmkanker door het bevolkingsonderzoek vaak eerder aan het licht komt, kan de MDL-arts de patiënten met deze techniek ook in een vroeg stadium effectief behandelen zonder grote buikoperatie. De ambitie voor de toekomst is vooral gericht op herkenning van poliepen met daarin kankercellen. Op basis daarvan kan de diagnose ‘vroege’ darmkanker worden gesteld en behandeld.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx