Nieuwe techniek en samenwerking leidt tot verbetering behandeling darmkanker

mm
redactie
Redactioneel,
21 maart 2019

Het Martini Ziekenhuis gebruikt de nieuwe methode endoscopische Full Thickness Resection (eFTR) om darmtumoren tot twee centimeter groot te verwijderen. Daarmee blijft jaarlijks tot dertig patiënten met darmkanker een – ingrijpende – darmoperatie bespaard. eFTR is namelijk een soort kijkoperatie gecombineerd met het direct verwijderen van een poliep en een klein deel van de darmwand.

Twee Maag-, Darm- en Lever-artsen (MDL-artsen) en twee MDL-verpleegkundigen zijn speciaal opgeleid in Alkmaar om de eFTR uit te voeren. Zij voeren de behandeling uit voor de patiënten en leveren een bijdrage aan een landelijk onderzoek dat ruim twintig grotere Nederlandse ziekenhuizen samen uitvoeren. Door alle informatie van die ziekenhuizen te combineren en te analyseren, kunnen de artsen darmkanker straks zo vroeg mogelijk herkennen én de patiënten een juiste behandeling op maat te bieden.

Hugo Wolters is een van de twee MDL-artsen in het Martini Ziekenhuis die de eFTR techniek beheerst: ‘We willen het liefst kunnen selecteren op uiterlijk van de poliep om de minst ingrijpende maar effectieve behandeling te bieden. Daarvoor hebben we informatie van grote aantallen patiënten nodig en die verzamelen we met elkaar in Nederland.’

endoscopie darmkanker
De techniek

MDL-artsen verwijderen poliepen al langer via een kijkonderzoek (endoscopisch), maar in een poliep in de darmen kan ook een beginnende darmkanker ontstaan. Hugo Wolters: ‘Deze kankercellen, carcinoom, wil je volledig verwijderen. Een carcinoom heeft de neiging overal doorheen te groeien en aangetast weefsel moeten we dus helemaal weg halen. Daarom is het belangrijk de hele darmwand met de spierlaag en het buikvlies vlak bij de kankercellen te verwijderen.’
Het instrument voor de eFTR zuigt de poliep met daarin het carcinoom in een huls. Hierdoor komt de gehele darmwand ook naar binnen. De MDL-arts plaatst een klemmetje dat de darmwand hermetisch afsluit voordat de arts de poliep met kankercellen en het weefsel eromheen verwijdert. Het gaatje dat zo in de darmwand ontstaat is dus al afgesloten voordat het is losgesneden. Het klemmetje laat op den duur los, als de darmwand is genezen en gaat via de ontlasting mee naar buiten. Zo kan de MDL-arts de afwijking zogenaamd ‘radicaal verwijderen’, zonder te opereren.

Omdat darmkanker door het bevolkingsonderzoek vaak eerder aan het licht komt, kan de MDL-arts de patiënten met deze techniek ook in een vroeg stadium effectief behandelen zonder grote buikoperatie. De ambitie voor de toekomst is vooral gericht op herkenning van poliepen met daarin kankercellen. Op basis daarvan kan de diagnose ‘vroege’ darmkanker worden gesteld en behandeld.

, , ,
Deel dit artikel