Nieuwe techniek spoort vroege longkanker beter op

mm
Jessica Brussee
Redactioneel,
22 februari 2023

Bij verdachte longnodules is het lastig om een weefseldiagnose van longkanker te stellen. Hoogleraar Interventie Longziekten Erik van der Heijden (Radboudumc) ontwikkelt een nieuwe bronchoscopietechniek: beeldgestuurde navigatiebronchoscopie. Hiermee kan hij kleine longnodules beter bereiken en een biopt nemen voor weefseldiagnose. De komende jaren wil hij deze methode verder ontwikkelen en in heel Nederland implementeren.

In de vroege fase van longkanker lukt het vaak niet om een goede weefseldiagnose te stellen. Met een CT-geleide transthoracale biopsie kan de radioloog een verdachte longnodule niet altijd bereiken. Daarnaast leidt deze ingreep in 20 tot 25% van de gevallen tot een klaplong. Erik van der Heijden ontwikkelde een beeldgestuurde navigatiebronchoscopie die het beter mogelijk maakt om een biopt te nemen van kleine longnodules.

(Foto: Bert Beelen)

“Cone beam CT-geleide navigatiebronchoscopie levert in 85-90% van de gevallen een biopt met sluitende weefseldiagnose op”

Hoogleraar Interventie Longziekten prof. dr. Erik van der Heijden

Combinatie van technieken

Deze techniek bestaat uit een combinatie van cone beam CT en navigatiebronchoscopie en vindt plaats op een hybride operatiekamer of interventie radiologie kamer. “Allereerst brengen we, door de bronchoscoop, een kathetertje in het longsegment waarin de longnodule zich bevindt. Vervolgens maken we een CT-scan. Daarop tekenen we, met behulp van speciale software, zowel de longnodule als de route daar naartoe in. Die route projecteren we dan, vanuit verschillende richtingen, over ons doorlichtingsbeeld. Zo kun je heel prec

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel