DOQ

Nieuwe theorie over het nut van gapen

Gapen is van alle tijden en toch is er geen goed begrip over het waarom van de gaap. Als we gapen strekken we binnen seconden alle spieren rondom onze luchtwegen. Volgens een nieuwe, Nederlandse hypothese zit de crux in dat strekken. We gapen om de spieren rondom de luchtwegen te resetten en zo de ademhaling te waarborgen. Deze hypothese krijgt wel de nodige weerstand.

De Utrechtse KNO-arts Johannes Rijken en zijn student Christiaan Doelman zetten de literatuur rondom de functie van gapen op een rij en komen tot de conclusie dat er een tijdelijke relatie bestaat tussen de frequentie van gapen en obstructieve veranderingen in de luchtwegen. Op basis van deze review bedachten zij samen een nieuwe theorie over het nut van gapen, de luchtweg fysiologie hypothese1: gapen garandeert de zuurstofvoorziening op de lange termijn doordat de gaap spieren rondom de luchtwegen herpositioneert waardoor het lumen van de luchtwegen toeneemt. Dit herpositioneren is het gevolg van het krachtig samentrekken en ontspannen van deze spieren tijdens het gapen. De Utrechtse hypothese borduurt overigens voort op een vergelijkbare hypothese van de Britse arts Christopher Hanning.

“Alle spieren vanaf de schedel via kaak, nek, schouders tot in de buik zijn betrokken bij het gapen”

Luchtwegobstructie                      

Een gaap begint doorgaans met een langdurige inademing waarbij de mond geleidelijk opent waarna de spieren rondom de luchtwegen strekken. De gaap eindigt 4-7 seconden na het begin met een snelle en krachtige uitademing waarbij de spieren weer ontspannen. Alle spieren vanaf de schedel via kaak, nek, schouders tot in de buik zijn betrokken bij het gapen.
Uit de analyse van 449 studies blijkt dat een toename van de obstructie van luchtwegen gepaard gaat met meer gapen. Een afname van de obstructie gaat juist met minder gapen gepaard. Omgekeerd bestaat de relatie niet. Mensen die meer dan gemiddeld gapen, hebben niet per se vaker een luchtwegobstructie. Geen van de gereviewde studies keek overigens naar gapen bij astma, COPD of andere obstructieve luchtwegziekten. Wel lieten zeven studies zien dat de meerderheid van de patiënten die onder narcose gaat, gaapt op het moment van collaps van hun luchtwegen. Ook andere, kunstmatig geïnduceerde veranderingen van het lumen van de luchtwegen laten een effect op de frequentie van gapen zien.

Evolutie

Aangezien vrijwel alle ongewervelden (vissen, reptielen, vogels en zoogdieren) gapen, moet deze activiteit vroeg in de evolutie ontstaan zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een van de oudste hersenstructuren, de hersenstam, gapen reguleert. De gaapreflex zit bovendien stevig ingebakken in onze genen. Vanaf de tiende tot twaalfde week na de bevruchting, beginnen foetussen met gapen. Naarmate we ouder worden neemt de frequentie af van 25 keer per uur als foetus tot gemiddeld 9 keer per dag als volwassene. Gapen gebeurt vooral als we moe zijn of ontwaken, als we honger hebben of aan een stressvolle activiteit beginnen. Bij de mens zet het zien of horen van gapen ook aan tot gapen.

“De opening van de luchtwegen tijdens het gapen is slechts een neveneffect van de gaap”

5 hypothesen

De Utrechtse luchtwegfysiologiehypothese is de vijfde in de rij. Vier eerdere hypothesen hebben allemaal hun nadelen. De brain-arrouseltheoriestelt dat gapen het brein activeert, hoewel EEG-onderzoek dit niet laat zien. De respiratoire-hypothesegaat ervan uit dat we gapen om extra zuurstof op te nemen. Maar een dreigend zuurstoftekort, na hevige inspanning, leidt niet tot gapen terwijl het inademen van 100% zuurstof gapen niet onderdrukt. De communicatiehypothese gaat ervan uit dat we aanstekelijk gapen om onze sociale activiteiten te synchroniseren. Terwijl ook dieren die niet in sociale groepen leven gapen. Als laatste stelt debreinkoelinghypothese dat gapen de temperatuur van het brein laat zakken, hoewel menigeen betwijfelt of dit fysisch wel mogelijk is.

Wie van de 5?

Niet iedereen omarmt de nieuwe luchtwegobstructiehypothese van de Utrechtenaren. In een reactie op hun hypothese schrijven collega-onderzoekers2 dat de opening van de luchtwegen tijdens het gapen slechts een neveneffect van de gaap is omdat debreinkoelinghypothese toch echt de enige juiste is. Ze claimen dat Rijken en Doelman geen enkel bewijs voor hun hypothese kunnen overleggen. Beiden beamen dit omdat het aantal studies te klein en gelimiteerd was voor statistische analyse. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Referentie: Doelman CJ, Rijken JA. Yawning and airway physiology: a scoping review and novel hypothesis. Sleep Breath. 2022 Dec;26(4):1561-1572.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx