DOQ

#Nieuwegeneratie: meer diversiteit in de zorg!

De ambitie spat ervanaf in het nieuwe visiedocument van de junior internistenvereniging JNIV. Internisten van de toekomst willen de beste zorg aan hun patiënten kunnen geven en tegelijkertijd de grote problemen in de zorg het hoofd bieden. Daarbij ligt de focus onder andere op het stimuleren van diversiteit. Voorzitter en vijfdejaars aios interne geneeskunde Oscar Smeekes: “Diversiteit is essentieel voor de beste zorg. Daarom staan wij voor een diverse nieuwe generatie internisten.”

Diversiteit is één van de vijf pijlers van het visiedocument 2022-2025 van de JNIV, De toekomstbestendige internist in opleiding. Het document beschrijft wat de 900 aios interne geneeskunde in Nederland nodig hebben om passievol en vitaal bij te dragen aan kwalitatieve, toegankelijke, betaalbare en innovatieve zorg. Smeekes: “Andere pijlers zijn Regie op opleiding en werk, Een profiel uit kracht en met plezier, Aan de slag als specialist en Toekomstgerichte zorg. Onze visie gaat in feite over het waarderen van verschillen in onze professionele én persoonlijke ontwikkeling. Als we ruimte geven aan regie op de opleiding en werkomgeving, aan individuele talenten en werkplezier, meer waarderen waarin wij van elkaar verschillen, dan ontstaat er vanzelf ruimte voor nieuwe ideeën en de noodzakelijke innovatie in de zorg.”

Aios interne geneeskunde Oscar Smeekes

Leren en innoveren

Internisten van de toekomst moeten dus volgens de JNIV in staat worden gesteld om continu te leren en te innoveren. En hier komt volgens Smeekes diversiteit om de hoek kijken. “We doelen op diversiteit in de breedste zin. Denk aan cultuur, etniciteit en gender, maar ook aan levenservaringen en denkkaders. Juist van datgene waarin je verschilt van elkaar, kun je veel leren en nieuwe innovatieve inzichten opdoen. We leren meer als we verschillende meningen, zienswijzen en ervaringen horen. Door diversiteit leren we op een andere manier naar onszelf kijken – is dat wat ik doe wel het juiste, of is er nog meer mogelijk? En we leren ons in te leven in de ander, iets dat ontzettend waardevol is, zeker in contact met onze patiënten.”

“Diversiteit zou in een sollicitatieprocedure veel meer gewicht moeten krijgen”

Aannamebeleid

Het stimuleren van meer diversiteit is geen gemakkelijke opgave. “Het is een langzaam proces, net als het bijsturen van een olietanker”, zegt Smeekes. “Maar dat motiveert ons misschien nog wel meer om hier werk van te maken.” Met het opnemen van het thema in het visiedocument 2022-2025 wil de JNIV vooral de discussie aangaan en meer bewustzijn creëren. Ook maken ze concreet hoe ze dat gaat doen. Zo wil de JNIV in een academisch ziekenhuis een pilot starten met een sollicitatiecommissie gericht op meer diversiteit. “Bij het aannamebeleid voor de opleiding speelt een wetenschappelijk georiënteerd curriculum vitae vaak een belangrijke rol”, legt Smeekes uit. “Diversiteit zou in een sollicitatieprocedure veel meer gewicht moeten krijgen. Centraal staat dat iemand vakinhoudelijk gekwalificeerd moet zijn. Maar hiernaast zou bijvoorbeeld een cv met focus op onderwijs, beleidsmatige of technologische interesse net zo gewaardeerd moeten worden als wetenschap.”

“We zijn bewuster bezig met wat ons van elkaar onderscheidt en wat we van elkaar kunnen leren”

Goed voorbeeld

De JNIV staat voor een diverse nieuwe generatie internisten en geeft zelf het goede voorbeeld. Smeekes: “We hebben onze eigen sollicitatieprocedure herzien waarbij we het cv zoveel mogelijk los proberen te laten. Als een positie in ons bestuur vrijkomt, schetsen we eerst een profiel. Natuurlijk letten we op de juiste motivatie, maar de karaktereigenschappen van een sollicitant zijn nu leidend. Als voorzitter merk ik dat door deze aanpak de synergie in het bestuur enorm verbeterd is en we bewuster bezig zijn met wat ons van elkaar onderscheidt en wat we van elkaar kunnen leren.”

“We willen met de campagne #nieuwegeneratie rolmodellen en best practices een podium bieden, want goed voorbeeld doet goed volgen’

#nieuwegeneratie

Een andere concrete stap om meer aandacht te vestigen op het waarderen van diversiteit is het starten van een positiviteitscampagne. Smeekes: “We willen met de campagne #nieuwegeneratie rolmodellen en best practices een podium bieden, want goed voorbeeld doet goed volgen.” Hiervoor gaat de JNIV onder andere social media inzetten en evenementen organiseren zodat aios en internisten met elkaar in gesprek gaan over diversiteit. Maar de JNIV heeft ook in elk opleidingsziekenhuis een ‘ziekenhuisvertegenwoordiger’ aangewezen – iemand die vanaf de werkvloer direct schakelt met de JNIV over nieuwe inzichten en ideeën op alle vijf de pijlers in het visiedocument.

“Diversiteit gaat volgens ons ook over het exploreren van domeinen buiten je vakgebied”

Smeerolie

Met deze aanpak wil de JNIV echter niet alleen bij de nieuwe generatie internisten de ‘diversiteitsantenne’ aanzetten. Het visiedocument van de JNIV is ook bedoeld om opleiders en de huidige internisten te inspireren. “Diversiteit gaat volgens ons ook over het exploreren van domeinen buiten je vakgebied”, vertelt Smeekes. “Internisten zien zichzelf ook wel als de smeerolie in een ziekenhuis, omdat we een verbindende rol hebben in de zorg tussen andere specialismen en zorgprofessionals.” De JNIV wil deze kracht nu inzetten om de diversiteit ook buiten het ziekenhuis op te zoeken. Bijvoorbeeld door met huisartsen of wijkverpleging het gesprek aan te gaan over integrale zorg. “We willen iedereen laten zien hoe het waarderen van diversiteit leidt tot meer inzichten, ideeën en mooie ontwikkelingen op professioneel en persoonlijk vlak.”

Oscar Smeekes is vijfdejaars aios in het AMC en bezig met zijn differentiatie Ouderengeneeskunde. Sinds 1 januari 2022 is hij voorzitter van de Junior Nederlandse Internisten Vereniging.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx