Hoewel drie maanden na herstel van een acute COVID-19 de parenchymafwijkingen zijn verdwenen, geeft een aanzienlijk deel van de patiënten in meerdere gezondheidsdomeinen ernstige problemen aan, zoals vermoeidheid, functionele beperkingen en een afgenomen kwaliteit van leven. Dat is naar voren gekomen uit een uitgebreide beoordeling in het Radboudumc drie maanden na herstel van acute COVID-19.
Op 5 november 2020 meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er wereldwijd meer dan 47 miljoen bevestigde gevallen van een SARS-CoV-2-infectie waren. Dit aantal neemt iedere dag toe. Hoewel het sterftecijfer door COVID-19 aanzienlijk is, herstelt de overgrote meerderheid van de met SARS-CoV-2 geïnfecteerde patiënten van de acute fase. De verwachting is dat veel patiënten langdurige last zullen houden. De langetermijngevolgen voor de gezondheid van COVID-19 zijn echter nog grotendeels onbekend.
(Foto: Pixabay)
Verwachte langetermijngevolgen
Op basis op observaties van ziekten die lijken op Covid-19, zoals acute respiratoir distress syndroom (ARDS), andere coronavirussen (MERS en SARS) en Q-koorts, zal naar verwachting een aanzienlijk deel van de Covid-19-patiënten langetermijngevolgen hebben. Voorbeelden zijn longfunctiestoornissen, resterende parenchymafwijkingen, verminderde fysieke capaciteit, verlies van spiermassa, angst, depressie, cognitieve beperkingen, posttraumatische stressstoornis, vermoeidheid en een slechte algehele gezondheidstoestand.
Uitgebreide nacontrole
In deze studie zijn bovengenoemde gezondheidsdomeinen ui