Nijmeegse studie toont aanhoudende problemen na COVID-19

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
1 december 2020

Hoewel drie maanden na herstel van een acute COVID-19 de parenchymafwijkingen zijn verdwenen, geeft een aanzienlijk deel van de patiënten in meerdere gezondheidsdomeinen ernstige problemen aan, zoals vermoeidheid, functionele beperkingen en een afgenomen kwaliteit van leven. Dat is naar voren gekomen uit een uitgebreide beoordeling in het Radboudumc drie maanden na herstel van acute COVID-19.

Op 5 november 2020 meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er wereldwijd meer dan 47 miljoen bevestigde gevallen van een SARS-CoV-2-infectie waren. Dit aantal neemt iedere dag toe. Hoewel het sterftecijfer door COVID-19 aanzienlijk is, herstelt de overgrote meerderheid van de met SARS-CoV-2 geïnfecteerde patiënten van de acute fase. De verwachting is dat veel patiënten langdurige last zullen houden. De langetermijngevolgen voor de gezondheid van COVID-19 zijn echter nog grotendeels onbekend.

(Foto: Pixabay)

Verwachte langetermijngevolgen

Op basis op observaties van ziekten die lijken op Covid-19, zoals acute respiratoir distress syndroom (ARDS), andere coronavirussen (MERS en SARS) en Q-koorts, zal naar verwachting een aanzienlijk deel van de Covid-19-patiënten langetermijngevolgen hebben. Voorbeelden zijn longfunctiestoornissen, resterende parenchymafwijkingen, verminderde fysieke capaciteit, verlies van spiermassa, angst, depressie, cognitieve beperkingen, posttraumatische stressstoornis, vermoeidheid en een slechte algehele gezondheidstoestand.

Uitgebreide nacontrole

In deze studie zijn bovengenoemde gezondheidsdomeinen ui

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel