Oestrogeentherapie biedt voordelen voor postmenopauzale vrouwen met tand of botziekten

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
23 februari 2017

Oestrogeentherapie helpt bij verschillende problemen die samenhangen met de menopauze. Opvliegers, hartaandoeningen, botdichtheid en seksuele gevolgen van de menopauze zijn te behandelen met oestrogenen. Een nieuwe studie laat zien dat je met oestrogeen bovendien osteoporose kunt behandelen, wat tevens kan leiden tot gezondere tanden en tandvlees. Aldus een publicatie van dr. Jo-Ann Pinkerton in het Noord-Amerikaanse vakblad Menopause.

Voor het onderzoek werden 492 Braziliaanse postmenopauzale vrouwen (50-87 jaar) geselecteerd, waarvan 113 een behandeling kregen voor osteoporose en 379 niet. Zo werd gekeken of een behandeling van osteoporose een toename kon geven van de botdichtheid in de kaken, en daardoor ook de orale gezondheid kon bevorderen. Uit het onderzoek bleek dat het voorkomen van ernstige periodontitis ongeveer 44% lager was in de behandelde groep dan in de onbehandelde groep. De behandeling bestond uit oestrogeen plus progesteron en tevens calcium en vitamine D-supplementen voor een periode van minimaal 6 maanden.

Overgang
Wanneer de oestrogeen-niveaus dalen tijdens de menopauze, worden vrouwen vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. Een vermindering van de botdichtheid kan tijdens de overgang leiden tot osteoporose. Tevens vormen veranderingen in de mond problemen zoals ontsteking, pijn, bloedingen en het verlies van tanden.

Effectief
Volgens dr. Pinkerton laat de studie duidelijk zien dat oestrogeentherapie bij deze groep vrouwen uitermate effectief is in het voorkomen van botverlies en tevens een goede preventie is voor de achteruitgang van het gebit. Vrouwen die als gevolg van de menopauze te maken krijgen met een laag oestrogeenniveau, of vrouwen die met bisfosfonaten worden behandeld voor hun osteoporose, moeten dus dagelijks veel tijd besteden aan een goede tandverzorging.

Bron: https://www.menopause.org/

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

,
Deel dit artikel