Onderzoek: Buik spoelen met warme chemo heeft geen meerwaarde

mm
redactie
Redactioneel,
17 januari 2020

Een aanvullende HIPEC-behandeling voor patiënten met vergevorderde stadium (T4) van dikke darmkanker heeft geen voordelig effect. Zo concludeert PHD-student Surgical Oncologie Lotje Klaver in haar onderzoek ‘Locally advanced colon cancer and peritoneal metastases – From biological pathway to treatment strategies’.

De resultaten uit eerdere studies leken erop te wijzen dat deze behandeling een veelbelovende strategie was om de overlevingskansen van patiënten te verbeteren. De behandeling werd al toegepast in sommige centra in de wereld. Uit onderzoek van Lotje Klaver blijkt nu dat HIPEC geen meerwaarde heeft. Het zou dus niet langer buiten studieverband moeten worden uitgevoerd, schrijft de promovenda.

(Foto: Pixabay)

Niet zinvol

Bij een HIPEC-behandeling spoelt een arts de buik van een patiënt met verwarmde chemotherapie, om eventueel aanwezige tumorcellen te bestrijden. Deze therapie leek als aanvullende behandeling zinvol voor patiënten met lokaal gevorderde dikke darmkanker. Deze patiënten hebben een aanzienlijk risico op uitzaaiingen naar het buikvlies en juist om dát te voorkomen leek een aanvullende HIPEC-therapie zinvol. Maar in tegenstelling tot de veelbelovende resultaten van kleine cohortstudies, bleek uit de studie van Klaver dat er geen voordeel was vergeleken met systemische chemotherapie.

Bron: Amsterdam UMC
, ,
Deel dit artikel