Onderzoek: Meer zicht op afbraak zenuwcellen

mm
redactie
Redactioneel,
15 januari 2020

Madhurima Chatterjee deed onderzoek naar de degeneratie van zenuwcellen. Dit is een veelvoorkomend verschijnsel bij verschillende neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer (AD), de ziekte van Parkinson (PD) en multiple sclerose (MS).

Biomarkers in het hersenvocht kunnen mogelijk de afbraak van zenuwcellen in de hersenen nauwkeurig aantonen en zo bijdragen aan het verbeteren van de diagnostische nauwkeurigheid. Ook kunnen deze biomarkers de ziekteprogressie volgen en behandelingseffecten van therapieën monitoren. Chatterjee onderzocht hiervoor twee bekende leden van de eiwit-familie ‘contactine’. Ze toont aan dat er overlappende pathologische kenmerken kunnen zijn in AD, PD en MS.

Madhurima Chatterjee
(Foto: AUMC)

Contactinen

Chatterjee heeft testen ontwikkeld en geoptimaliseerd om de concentraties van contactine in hersenvocht te meten. Experimenteel bewijs uit haar studies toont aan dat contactine-1 en -2 meestal lager zijn in het hersenvocht van patiënten met AD, PD en MS. In AD-hersenen was de kleuring van contactinen verminderd in gebieden waar amyloïde plaques aanwezig waren. In PD-hersenen werden contactinen gevonden in Lewy-lichaampjes en Lewy-neurieten.

Kandidaat-biomarkers

Deze intrigerende resultaten geven aan dat hoewel de hersenvochtconcentraties van contactinen over het algemeen verlaagd zijn in AD, PD en MS, de contactinen wel verschillende pathologische relaties hebben met eiwitten zoals amyloïde beta, tau en alfa-synucleïne. Contactinen in hersenvocht zijn daarom veelbelovende kandidaat-biomarkers voor verscheidene neurodegeneratieve aandoeningen.

Bron: Amsterdam UMC
, , , , ,
Deel dit artikel