DOQ

Onderzoek naar effect corona-maatregelen op leefstijl kinderen

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ zijn een onderzoek gestart naar de invloed van de corona-maatregelen op de leefstijl van kinderen. Daarnaast wordt ook onderzoek gedaan naar de achterliggende mechanismen tussen het hebben van overgewicht en het ziektebeloop van het coronavirus bij de jeugd. Hoewel kinderen veel minder vatbaar zijn voor het virus, wil dat niet zeggen dat ze er helemaal van gevrijwaard zijn.

Het coronavirus heeft de dagelijkse gang van zaken in veel Nederlandse gezinnen verstoord. Zo bleven veel kinderen door het sluiten van scholen noodgedwongen thuis. De getroffen maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, zorgen ook voor een beperking van activiteiten buitenshuis en een veranderde dagindeling. De omstandigheden waren dan ook zodanig dat ongezond gedrag in de hand kon (en kan) worden gewerkt. Tot in welke mate dit ook werkelijk het geval is, willen de onderzoekers achterhalen. De verkregen inzichten kunnen in de dagelijkse praktijk worden toegepast om kinderen te helpen gezond(er) te blijven leven.

(bron foto pixabay)

Vragenlijst

Door het invullen van digitale vragenlijsten tijdens en na de coronacrisis wordt de eventuele verandering van leefstijl in kaart gebracht. Deze vragenlijsten worden onder meer uitgezet onder de kinderen die bij het expertisecentrum COACH (Centre for Overweight Adolescent and Children) van het Maastricht UMC+ onder begeleiding zijn en in andere Nederlandse obesitasklinieken voor kinderen. Daarbij wordt ook in kaart gebracht of de vele snel opgestarte tools voor online begeleiding om in deze tijd gezond te blijven leven hen heeft geholpen. Omdat de onderzoekers het belangrijk vinden te weten te komen hoe het leven, welzijn en de gezondheid van alle kinderen is veranderd tijdens de coronacrisis, wordt de vragenlijst toegankelijk gemaakt voor alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar (onafhankelijk van hun gewicht) in heel Nederland.

Relatie coronavirus en overgewicht

Over het algemeen loopt de ziekte die het coronavirus veroorzaakt bij kinderen een stuk milder dan bij volwassenen. Bij de volwassenen is echter wel bekend dat het ziektebeloop bij patiënten met fors overgewicht ongunstiger verloopt. De Maastrichtse wetenschappers willen daarom onderzoeken of dit ook bij kinderen het geval is. Hiervoor wordt onder meer gebruik gemaakt van een landelijke registratie van kinderen die het coronavirus hebben gehad. Die gegevens worden gecombineerd met de informatie die al beschikbaar is over de kinderen die bekend zijn bij obesitasklinieken, waaronder COACH. Hier wordt namelijk al onderzoek gedaan naar de effecten van overgewicht op de ontwikkeling van ziekten. Door de beschikbare data slim te combineren kunnen de onderzoekers een beter inzicht krijgen in wat er zich in het lichaam afspeelt en welke kinderen extra hard worden getroffen door het coronavirus.

Deelnemen aan de studie?
Het onderzoek draagt de titel COLC-studie (COVID-19, Obesity and Lifestyle in Children). Naast het Maastricht UMC+ als projectleider participeren ook Rijnstate, VieCuri MC, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Jeroen Bosch Ziekenhuis, ErasmusMC en het OLVG in het onderzoek. Alle kinderen tussen de 4 en 18 jaar die willen deelnemen aan het onderzoek kunnen terecht op www.mumc.nl/colc-studie

Bron: Maastricht UMC+
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx