Onderzoek naar jodium als ‘magic bullet’ bij preventie Covid-19

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
14 januari 2022

Jodium heeft krachtige antibacteriële en antivirale eigenschappen. Om de toegevoegde antivirale waarde van jodium te onderzoeken bij de preventie en behandeling van Covid-19, vindt momenteel in het Máxima MC (MMC) in Eindhoven gerandomiseerd onderzoek plaats bij opgenomen coronapatiënten. “Vóór komende zomer hopen we onze uitkomsten te kunnen presenteren”, zegt reumatoloog Richard Verheesen.

“De ene groep patiënten krijgt wel jodiumsupplementen voorgeschreven en de andere geen”, legt Verheesen uit. “Vervolgens kijken we of de jodiumsuppletie iets doet op opname- en beademingsduur en overlijden. Dat zijn de harde eindpunten van het onderzoek.”

Reumatoloog Richard Verheesen

Eerstelijnsdefensie

De studie in het MMC wordt uitgevoerd omdat recente studies laten zien dat jodium, net als de huid, een rol zou kunnen spelen als een soort eerstelijnsdefensie (innate immunity) bij de bescherming tegen virussen en bacteriën. Zo worden in het speeksel en de slijmvliezen van mond en neus bij jodiumopname al snel verhoogde concentraties jodium gevonden, hoger dan in de rest van het lichaam. Uit dieronderzoek blijkt dat de verhoogde concentraties mogelijk een defensieve functie hebben.

Preventieve werking toetsen

Verheesen benadrukt dat opgenomen corona-positieve patiënten om die reden de ‘slechtst denkbare populatie’ zijn voor zo’n onderzoek. “Zij zijn al ziek geworden, het virus is bij hen al door de eerste verdedigingslinie heen gedrongen. De eventueel preventieve werking van jodium kunnen we daardoor bij hen

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , ,
Deel dit artikel