DOQ

Onderzoek naar kapselcontractie: trigger zet immuunsysteem continu aan

Siliconen borstimplantaten worden al tientallen jaren gebruikt voor borstvergroting of borstreconstructie na borstkanker. Kapselcontractie is de belangrijkste complicatie na een operatie met borstimplantaten. Het vormt tevens de meest frequente reden voor een heroperatie. Arts-onderzoeker Yara Bachour ging voor haar promotie op zoek naar de oorzaken van kapselcontractie.

(Foto: Pixabay)

Een borstimplantaat is een lichaamsvreemd object en het lichaam reageert daarop met een beschermend laagje bindweefsel: een kapsel. Sommige vrouwen hebben te maken met overmatige kapselvorming ofwel kapselcontractie. Het is vooralsnog niet bekend hoe dat komt.

Verschillende factoren

Bachour richtte zich enerzijds op de aandoening zelf, anderzijds heeft ze zich verdiept in de patiënt-, chirurgische- en implantaat gerelateerde factoren die een mogelijke rol spelen bij het ontstaan van kapselcontractie.

“Bachour concludeert dat deze receptoren, geactiveerd door bacteriën, na een implantatieperiode van elf jaar nog steeds worden geactiveerd”

Ze keek naar de aanwezigheid van bacteriën en concludeert voor het eerst dat borstkapsels vooral steriel zijn. Ook onderzocht de promovenda of bacteriën de immunologische respons in gang zetten. Ze bestudeerde daarvoor bepaalde receptoren die door bacteriën worden geactiveerd. Bachour concludeert dat deze receptoren na een implantatieperiode van elf jaar nog steeds worden geactiveerd. Dit suggereert dat een bepaalde trigger het immuunsysteem continue aanzet.

Permeabel implantaat

Na onderzoek van 152 verwijderde implantaten bleken ze permeabel. Zowel water als kleine partikels blijken in en uit het implantaat te gaan. Tot slot concludeert Bachour dat eigenschappen van borstimplantaten niet worden beïnvloed door radiotherapie.

Bron: VULees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx