Onderzoek naar kinderdoseringen heeft prioriteit
Redactioneel
4 juni 2025
Artsen schrijven bij kinderen vaak geneesmiddelen off-label voor, dus zonder officieel geregistreerde indicatie. Dat brengt risico’s met zich mee, zoals een verminderde effectiviteit of bijwerkingen. Er is meer onderzoek naar kinderdoseringen nodig, want kinderen moeten medicatie volgens dezelfde kwaliteitstandaarden krijgen als volwassenen. Dit betoogt Tjitske van der Zanden, operationeel manager van het Kinderformularium, naar aanleiding van haar promotieonderzoek.
Uit het onderzoek van Van der Zanden, die een achtergrond heeft in de verpleegkunde, blijkt dat de wetenschappelijke bewijsvoering voor het gebruik van medicatie bij kinderen op forse achterstand staat in vergelijking met volwassenen. “Terwijl we ook weten dat bijvoorbeeld de nierfunctie en het metabolisme bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Dat betekent dat jonge kinderen vaak een andere dosering nodig hebben dan oudere kinderen of volwassenen. Maar hóé die dosering dan moet worden aangepast is voor veel geneesmiddelen onvoldoende onderzocht.”
“Doseerfouten vormen bij off-labelgebruik een van de belangrijkste risico’s”
Operationeel manager Tjitske van der Zanden
Off-labelgebruik
In het verleden deed de farmaceutische industrie nauwelijks onderzoek naar de juiste dosering bij kinderen, vertelt Van der Zanden. “In de geneesmiddelbijsluiter en de registratietekst ontbreekt dan ook een officiële indicatie voor kinderen. Schrijven artsen een geneesmiddel voor buiten de officieel geregistreerde
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: