DOQ

Onderzoek: Nieuw medicijn om slokdarmkanker te voorkomen

Chronische reflux kan tot gevolg hebben dat er in de slokdarm een voorstadium van kanker ontstaat (een Barrett slokdarm). Straub heeft onderzocht welke componenten in de reflux hiervoor verantwoordelijk zijn.

De promovenda deed haar onderzoek met muizen waarin ze het ontstaan van een Barrett slokdarm volgde. Door het testen van reflux-componenten in muizen is Straub erachter gekomen welke componenten verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een Barrett slokdarm. Toedienen van deze componenten in gezonde muizen liet zien dat de ontwikkeling van een Barrett slokdarm een stapsgewijze reeks van gebeurtenissen is, waarbij verschillende moleculen betrokken zijn. Gebruik van recent ontwikkelde medicijnen tegen één van deze moleculen remde de ontwikkeling van een Barrett slokdarm zodat de normale slokdarmcellen konden terug groeien. 

Promovenda Danielle Straub

Tijdig behandelen

Dit onderzoek is van belang omdat een Barrett slokdarm later kan leiden tot slokdarmkanker. De kans om vijf jaar na de diagnose slokdarmkanker nog in leven te zijn, is voor een patiënt slechts rond de 10 procent. Om verdere ontwikkeling naar slokdarmkanker tegen te gaan, is het van belang een Barrett slokdarm tijdig te behandelen.

Eerste stap

De vondst van een geschikte remmer voor het ontstaan van een Barrett slokdarm – in combinatie met de huidige programma’s om een Barrett slokdarm tijdig op te sporen –  vergroot de kans om van een Barrett slokdarm te genezen. Het onderzoek is gedaan met dieren. Het zal nog enige tijd duren voordat een medicijn bruikbaar is voor patiënten.

Zie hier voor het volledige proefschrift ‘Using the mouse to study Barrett’s Esophagus’.


Bron: Amsterdam UMC
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx