Onderzoek: Nieuw medicijn om slokdarmkanker te voorkomen

mm
redactie
Redactioneel,
14 februari 2020

Chronische reflux kan tot gevolg hebben dat er in de slokdarm een voorstadium van kanker ontstaat (een Barrett slokdarm). Straub heeft onderzocht welke componenten in de reflux hiervoor verantwoordelijk zijn.

De promovenda deed haar onderzoek met muizen waarin ze het ontstaan van een Barrett slokdarm volgde. Door het testen van reflux-componenten in muizen is Straub erachter gekomen welke componenten verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een Barrett slokdarm. Toedienen van deze componenten in gezonde muizen liet zien dat de ontwikkeling van een Barrett slokdarm een stapsgewijze reeks van gebeurtenissen is, waarbij verschillende moleculen betrokken zijn. Gebruik van recent ontwikkelde medicijnen tegen één van deze moleculen remde de ontwikkeling van een Barrett slokdarm zodat de normale slokdarmcellen konden terug groeien. 

Promovenda Danielle Straub

Tijdig behandelen

Dit onderzoek is van belang omdat een Barrett slokdarm later kan leiden tot slokdarmkanker. De kans om vijf jaar na de diagnose slokdarmkanker nog in leven te zijn, is voor een patiënt slechts rond de 10 procent. Om verdere ontwikkeling naar slokdarmkanker tegen te gaan, is het van belang een Barrett slokdarm tijdig te behandelen.

Eerste stap

De vondst van een geschikte remmer voor het ontstaan van een Barrett slokdarm – in combinatie met de huidige programma’s om een Barrett slokdarm tijdig op te sporen –  vergroot de kans om van een Barrett slokdarm te genezen. Het onderzoek is gedaan met dieren. Het zal nog enige tijd duren voordat een medicijn bruikbaar is voor patiënten.

Zie hier voor het volledige proefschrift ‘Using the mouse to study Barrett’s Esophagus’.


Bron: Amsterdam UMC
, , ,
Deel dit artikel