DOQ

Onderzoek: Nieuwe, onbekende mutaties in vogelgriep

In patiënten die zijn overleden aan vogelgriep heeft onderzoeker Mathhijs Welkers aangetoond dat er nieuwe, voorheen onbekende, mutaties optreden. Het effect van deze mutaties is vergelijkbaar met een bekende mutatie die geassocieerd is met de aanpassingen van aan mensen. Het laat duidelijk zien dat influenzavirussen continu evolueren en dat mutaties ook vrij snel kunnen optreden en daarmee een continue dreiging blijven voor mensen.

(bron foto pixabay)

In zijn onderzoek heeft Welkers virussen met een dierlijke oorsprong onderzocht die incidenteel in mensen ernstige infecties kunnen veroorzaken. Wanneer deze virussen zich vervolgens aan mensen aanpassen en makkelijker overdraagbaar worden tussen mensen, neemt het risico van het ontstaan van een pandemie met deze virussen toe. Met nieuwe next-generation sequencing technieken heeft hij gekeken naar de virus-variatie die aanwezig is in geïnfecteerde patiënten om een beter begrip te krijgen van deze aanpassingsprocessen.

Door in detail te kijken naar de virusvarianten die gedurende infectie opkomen, biedt het onderzoek kennis over potentieel ‘gevaarlijke’ mutaties en kan het richting geven aan de surveillance en controlemaatregelen om verspreiding zo goed mogelijk te beperken. Ook kan hiermee vooraf getest worden of beschikbare vaccins en medicijnen werkzaam zijn tegen virussen met deze mutaties.

Klik hier voor het volledige proefschrift >>

Bron: Amsterdam UMC

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx