Onderzoek: Nieuwe, onbekende mutaties in vogelgriep

mm
redactie
Redactioneel,
3 juli 2020

In patiënten die zijn overleden aan vogelgriep heeft onderzoeker Mathhijs Welkers aangetoond dat er nieuwe, voorheen onbekende, mutaties optreden. Het effect van deze mutaties is vergelijkbaar met een bekende mutatie die geassocieerd is met de aanpassingen van aan mensen. Het laat duidelijk zien dat influenzavirussen continu evolueren en dat mutaties ook vrij snel kunnen optreden en daarmee een continue dreiging blijven voor mensen.

(bron foto pixabay)

In zijn onderzoek heeft Welkers virussen met een dierlijke oorsprong onderzocht die incidenteel in mensen ernstige infecties kunnen veroorzaken. Wanneer deze virussen zich vervolgens aan mensen aanpassen en makkelijker overdraagbaar worden tussen mensen, neemt het risico van het ontstaan van een pandemie met deze virussen toe. Met nieuwe next-generation sequencing technieken heeft hij gekeken naar de virus-variatie die aanwezig is in geïnfecteerde patiënten om een beter begrip te krijgen van deze aanpassingsprocessen.

Door in detail te kijken naar de virusvarianten die gedurende infectie opkomen, biedt het onderzoek kennis over potentieel ‘gevaarlijke’ mutaties en kan het richting geven aan de surveillance en controlemaatregelen om verspreiding zo goed mogelijk te beperken. Ook kan hiermee vooraf getest worden of beschikbare vaccins en medicijnen werkzaam zijn tegen virussen met deze mutaties.

Klik hier voor het volledige proefschrift >>

Bron: Amsterdam UMC

, , , , ,
Deel dit artikel