DOQ

‘Onderzoek nodig naar effect antipsychotica in “real world” ’

Studies die leiden tot de registratie van geneesmiddelen moeten meer recht doen aan de situatie in ‘real world’. Dat betoogt een internationale groep van psychiaters in het tijdschrift JAMA Psychiatry. Vier van de vijf patiënten met schizofrenie zouden niet kunnen deelnemen aan klinisch onderzoek naar antipsychotica vanwege de strenge exclusiecriteria. Bij hen werken antipsychotica iets minder goed dan de klinische studies aangeven, zo blijkt uit ook uit dit onderzoek. Hoofdonderzoeker en psychiater dr. Jurjen Luykx vertelt er meer over.

“Het viel me op dat patiënten met schizofrenie die ik in de spreekkamer zag, vaak verschilden van de patiënten die in de klinische trials zijn onderzocht. Ik vroeg me af welk deel van de patiënten niet meegenomen wordt in klinisch onderzoek omdat ze aan een of meer exclusiecriteria voldoen. Bijvoorbeeld drugs- en middelengebruik of suïcidale neigingen”, zegt Luykx.

Psychiater dr. Jurjen Luykx

Onderzoek

Deze vraag leidde tot een internationaal onderzoek , waarvan Luykx hoofdonderzoeker is. Hij is werkzaam aan de universiteiten van Maastricht en Utrecht en bij GGNet. In deze studie gingen de wetenschappers na welk deel van de mensen dat zich in ‘real world’ bij de psychiater presenteert met schizofrenie, meegenomen wordt in een klinische studie. Bij klinische studies gelden namelijk strikte criteria voor deelname. Bijvoorbeeld om uitval van deelnemers en vertekening van de studieresultaten te voorkomen.

Uitsluitingscriteria

Zo zijn er uitsluitingscriteria als ‘suïcidale neigingen’, ‘lijdend aan lichamelijke ziekten’ of ‘verslaafd aan drugs of geneesmiddelen’. Luykx heeft wel begrip voor deze criteria. “Klinisch onderzoek is duur, het kost duizenden euro’s per patiënt. Je wilt daarom liever niet dat patiënten uitvallen omdat zij stoppen met medicatie. Zelf heb ik ook meegemaakt dat ik maar een beperkt aantal patiënten kon toelaten bij een studie. Maar hoe streng die selectie in de praktijk precies uitpakte, was nog niet nagegaan.”

Patiëntregistraties

De onderzoekers zochten in nationale patiëntregistraties in Finland en Zweden naar patiënten met schizofrenie die in de thuissituatie 12 weken onafgebroken antipsychotica hadden gebruikt. Deze patiënten werden een jaar gevolgd terwijl ze een onderhoudsbehandeling kregen met een tweede generatie antipsychoticum. De onderzoekers keken of het risico op ziekenhuisopname wegens een psychose verschilde tussen patiënten die wel en niet voldeden aan de criteria voor studiedeelname. De data uit de patiëntregistratie lieten zien dat 14.221 van de 17.801 (79,9%) patiënten uit het Finse cohort en 5.839 van de 7.458 (78,3%) uit het Zweedse cohort niet toegelaten zouden zijn tot klinisch onderzoek. De meeste voorkomende uitsluitingsgronden waren ernstige somatische co-morbiditeit en gelijktijdig gebruik van antidepressiva en stemmingsstabilisatoren. Het risico op ziekenhuisopname wegens een psychose was bij ‘ontoelaatbare’ patiënten iets hoger – wel statistisch significant – dan bij ‘toelaatbare’ patiënten.

” Dankzij onze resultaten weten we nu dat het risico bij patiënten die niet aan het ideaalplaatje voldoen, hoger ligt en kun je daarom alerter zijn op hoe het dergelijke patiënten vergaat.”

Zwakker effect

Bijna 80% van de patiënten met schizofrenie die in ‘real world’ bij de psychiater aankloppen en antipsychotica krijgen voorgeschreven, komen dus niet in aanmerking voor deelname aan klinisch onderzoek, aldus Luykx. “Ook laat de studie zien: aan hoe meer exclusiecriteria patiënten voldoen, hoe zwakker het effect van antipsychotica is in de ‘real world’-situatie in vergelijking met het effect dat in de klinische registratiestudies werd gezien. Dat is relevant omdat je in de spreekkamer op basis van klinische studies een schatting maakt van het risico op bijvoorbeeld heropname in de komende jaren. Dankzij onze resultaten weten we nu dat het risico bij patiënten die niet aan het ideaalplaatje voldoen, hoger ligt en kun je daarom alerter zijn op hoe het dergelijke patiënten vergaat.” Overigens is het verschil in effect niet dramatisch, nuanceert Luykx. “Als het effect van antipsychotica op heropname wegens een psychose in de klinische registratiestudies ‘zeer goed’ bleek te zijn, dan was dit effect in ‘real world’ nog steeds ‘goed’ te noemen bij patiënten die niet zouden voldoen aan de criteria voor klinisch onderzoek. Het nut van klinische studies blijft overeind staan.”

“Studies moeten inclusiever worden en ook patiënten meenemen die bijvoorbeeld antidepressiva, drugs en/of geneesmiddelen gebruiken, of suïcidale gedachten hebben”

Richtlijnen

Het is belangrijk dat artsen en apothekers zich realiseren dat de aanbevelingen die richtlijnen rond antipsychotica hanteren, gebaseerd zijn op klinische trials bij ‘ideale’ patiënten, stelt Luykx. “Er moet daarom ook onderzoek komen naar het effect van antipsychotica in ‘real world’. Voor 20% van de patiënten zijn de richtlijnen een goed uitgangspunt, maar voor de overige 80% van de patiënten zijn ‘real world’-studies nodig. Studies moeten dus inclusiever worden en ook patiënten meenemen die bijvoorbeeld antidepressiva, drugs en/of geneesmiddelen gebruiken, of suïcidale gedachten hebben. Zo kunnen we beter bepalen hoe we antipsychotica het beste kunnen inzetten bij deze kwetsbare groep patiënten met schizofrenie en welke middelen beter werken bij welke patiëntengroep. Die beweging naar meer inclusiviteit is inmiddels ingezet in onderzoek naar psychofarmaca.” 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx