Onderzoeker De Jong: Vroeger starten met biologicals bij spondyloartritis

mm
redactie
Redactioneel,
4 maart 2020

Er is een wereld te winnen in de diagnostiek en behandeling van spondyloartritis, stelt onderzoeker Jet de Jong. In haar proefschrift pleit zij ervoor om vroeg te starten met biologicals in plaats van met ontstekingsremmers. Biologicals kunnen de ziekte namelijk in remissie brengen of zelf stoppen.

Spondyloartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met kenmerken zoals ontstekingen in je bekken, je wervelkolom en/of gewrichten van je armen of benen. Uiteindelijk krijgen patiënten vergroeiingen van het bot. De bekendste vorm is de ziekte van Bechterew.

Late diagnose

Het viel De Jong op dat vrouwen vaak later de diagnose van de ziekte krijgen dan mannen. Het duurt soms wel zes jaar voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Dit kan deels komen doordat men jaren heeft gedacht dat deze ziekte eigenlijk alleen bij mannen voorkomt; wat niet blijkt te kloppen.

(Foto: Pixabay)

Vroegdiagnose om ziekte te remmen

De Jong onderzocht ‘het pad’ dat deze patiënten afleggen van klachten naar diagnose naar behandeling en concludeert dat vroege diagnose enorm kan bijdragen aan het remmen of in remissie brengen van de ziekte. Daarvoor is nog veel onderzoek nodig, want het ontbreekt nog aan de kennis over bijvoorbeeld biomarkers waarmee de ziekte kan worden aangetoond. De diagnose is dus moeilijk en vaak laat te stellen.

Remissie

De Jong pleit ervoor om de huidige behandeling aan te passen. Waar patiënten nu eerst worden behandeld met ontstekingsremmers, en zogenaamde ‘biologicals’ pas in een laat stadium uit de kast worden getrokken, zag zij in haar onderzoek dat vroeg starten met de biologicals de ziekte in remissie brengt, en soms zelfs kan stopzetten.

Klik hier om het volledige proefschrift te lezen.

Bron: Amsterdam UMC

, , ,
Deel dit artikel