Onderzoeker Jos Dobber: ‘Artsen kunnen motiverende gespreksvoering toepassen als gedragsverandering bij een patiënt niet vanzelf gaat’

mm
Astrid van den Hoek
Redactioneel,
2 juli 2020

Jos Dobber is onderzoeker binnen het lectoraat Integratie psychiatrische en somatische zorg van de Hogeschool van Amsterdam (HVA). Als ‘buitenpromovendus’ bij het Amsterdam UMC(locatie AMC) onderzocht hij hoe motiverende gespreksvoering patiënten kan helpen een gezonde leefstijl aan te nemen. 

Niet waarschuwen dat iets slecht is en met argumenten komen waarom, maar luisteren naar wat een patiënt ondanks die valide argumenten tegenhoudt en de patiënt helpen zichzelf te overtuigen van nut en noodzaak van de nieuwe leefstijl. Dat is kortweg de essentie van motiverende gespreksvoering (afgekort MI, van Motivational Interviewing). “Het komt uit de verslavingszorg”, vertelt onderzoeker Jos Dobber. “Het is echter ook daarbuiten bruikbaar; steeds meer gebieden onderzoeken we op toepasbaarheid.” Een therapie of methode wil Dobber het niet exact noemen. “Ik zie het als een gespreksinterventie, een doelgerichte manier om iets te bereiken. Het is vooral een middel dus, iets wat artsen kunnen toepassen als gedragsverandering niet vanzelf gaat.”

“Mensen denken soms dat ze die gedragsverandering niet kunnen. Dan helpen argumenten niet, maar draait het om het waarderen van de kleine stapjes die ze zetten”

Geen feiten en cijfers

Als voorbeeld vertelt Dobber over zijn onderzoek rond stoppen met roken. Een deel van de groep rokers die met een hartinfarct in het ziekenhuis belandt, besluit uit zichzelf op dat moment om te stoppen met roken. “Bij de groep die op dat moment niet stopt, moet je misschien op een later moment MI toepassen om dat doel te bereiken.” 
Want ja, beaamt D

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , ,
Deel dit artikel