DOQ

Onderzoeker Maassen van den Brink: ‘Migraine is invaliderend én een cardiovasculaire risicofactor’

Waarom krijgen vooral vrouwen migraine? En hoe valt het verhoogde cardiovasculaire risico bij migrainepatiënten te verklaren? Erasmus MC-onderzoeker Antoinette Maassen van den Brink doet hier onderzoek naar en sleepte daarmee de NWO Vici-beurs van 1,5 miljoen euro in de wacht. “Als vrouw met migraine loop je verhoogd risico op vasculaire aandoeningen en dan krijg je medicatie die dat risico ook kan verhogen; daar moeten we uiteraard meer over weten. 

Erasmus MC-onderzoeker Antoinette Maassen van den Brink

Antoinette Maassen van den Brink doet al meer dan vijfentwintig jaar onderzoek naar migraine en heeft internationaal naam gemaakt op dit gebied. Voor haar studie ‘Een hoofdpijndossier vol cardiovasculair risico’ kreeg zij onlangs de Vici-beurs toegekend. “Dat komt vooral doordat het een maatschappelijk belangrijk onderwerp betreft”, licht zij toe. “Migraine komt heel veel voor, bij vrouwen drie keer zo vaak als bij mannen. Het is volgens de WHO-classificatie de tweede meest invaliderende aandoening, maar dat imago heeft het nog steeds niet. Dat komt deels doordat je mensen met migraine niet ziet: die liggen thuis, in een donkere kamer zonder prikkels. Daarnaast denken veel mensen: ik heb ook wel eens hoofdpijn, dan neem ik een paracetamol en ga ik door. Dat kan een migrainepatiënt toch ook? Maar iemand met een migraine-aanval is echt doodziek.” 

“Migraine is volgens de WHO-classificatie de tweede meest invaliderende aandoening, maar dat imago heeft het nog steeds niet” 

Nieuwe geneesmiddelen 

Migrainepatiënten hebben daarbij ook nog eens de pech dat zij een verhoogd risico lopen op een cardiovasculaire aandoening. Maassen van den Brink: “Dat risico is vergelijkbaar met het risico dat roken of overgewicht geeft, maar dit wordt nog onvoldoende erkend. Bij vrouwen is het vastgesteld, bij mannen moeten we het nog beter onderzoeken. Met mijn onderzoek wil ik analyseren hoe dit risico ontstaat en wat je eraan kunt doen. Dat is relevant, en ook nog eens extra urgent omdat er nieuwe medicatie aankomt voor migrainepatiënten. Die geneesmiddelen remmen de peptide CGRP, dat een rol speelt ter bescherming van ischemie. Als vrouw met migraine loop je dus een verhoogd risico op vasculaire aandoeningen en dan krijg je medicatie die dat risico ook kan verhogen; daar moeten we uiteraard meer over weten.” 

“Met mijn onderzoek wil ik analyseren hoe dit cardiovasculair risico bij migrainepatienten ontstaat en wat je eraan kunt doen” 

Bloedvaten kweken 

De komende vijf jaar duikt Maassen van den Brink daarom, mede dankzij de Vici-beurs, in dit onderwerp. De nieuwste studie start in het najaar en zal een vervolg zijn op haar eerdere onderzoek en pilotstudies naar vrouwen met migraine. “We gaan onder andere vernieuwende technieken gebruiken, zoals het kweken van bloedvaten die overeenkomen met de bloedvaten van migrainepatiënten. Tot nu toe is er in vivo en proefdiermodellen met bepaalde mutaties wel wat getest, maar dat gaf onvoldoende valide en betrouwbaar resultaat. Uit een bloedmonster gaan we stamcellen maken waarmee we een organ on a chip kweken. Zo kunnen we de bloedvaten van migrainepatiënten secuur onderzoeken.” 

“Je wilt als huisarts ook geen bommetje leggen bij je patiënt door te wijzen op het verhoogde cardiovasculaire risico, zonder dat je weet wat je eraan kunt doen” 

Met of zonder aura 

Tot nu toe is bekend dat patiënten die lijden aan migraine – vooral migraine met aura’s – een verhoogd cardiovasculair risico hebben, al weten volgens Maassen van den Brink niet alle (huis)artsen dat. “Veel artsen kennen wel de link tussen cardiovasculaire aandoeningen en het gebruik van de anticonceptiepil, roken en migraine met aura. Maar ook alleen al migraine, vooral met aura, is dus een risicofactor. Maar omdat we dat mechanisme nog onvoldoende begrijpen, heeft dat weinig klinische impact. Daarbij komt: je wilt als huisarts ook geen bommetje leggen bij je patiënt met migraine door te wijzen op het verhoogde cardiovasculaire risico, zonder dat je weet wat je eraan kunt doen. Totdat dat helder is, zou ik, los van het cardiovasculaire risico, vooral adviseren deze patiëntengroep extra aandacht te geven om zo tot een effectieve behandeling te komen. Het kost tijd om bij iedere individuele migrainepatiënt een effectief geneesmiddel te vinden, dat vereist opvolging na ieder consult. Maar er is al wel veel mogelijk, dus het is zeker de moeite waard.” 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx