Onderzoekers publiceren nieuwe classificatie cognitieve MS-fenotypes

Koen Scheerders
Redactioneel,
19 maart 2021

Een nieuwe classificatie van cognitieve fenotypes bij Multiple Sclerose kan een beter idee geven van de klinische beperkingen van MS-patiënten. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in JAMA Neurology. Volgens de auteurs kan een nauwkeurigere classificatie behandelaars helpen de meest geschikte behandeling uit te kiezen.

MS staat bekend als een neurodegeneratieve ziekte die met name klachten veroorzaakt in het motorische en sensorische spectrum. Toch ontwikkelt een groot deel van de MS-patiënten ook cognitieve klachten, zoals geheugenstoornissen, stemmingsstoornissen en persoonlijkheidsveranderingen. Deze groep patiënten is echter sterk heterogeen, wat behandelaars verhindert om de cognitieve klachten gericht te behandelen. Onderzoekers van het San Raffaele Scientific Institute in Milaan includeerden tussen 2010 en 2019 ruim 1200 MS-patiënten en bijna 200 gezonde controlepersonen. Alle deelnemers deden de Rao’s Brief Repeatable Battery en Stroop Test. 172 van de MS-patiënten en 50 mensen uit de controlegroep ondergingen een hersen-MRI.

(Foto: Pixabay)

Vijf cognitieve fenotypen

Uit de resultaten van de tests destilleerden de auteurs vijf cognitieve fenotypen uit de groep MS-patiënten:

Preserved cognition: patiënten die geen verschil lieten zien ten opzichte van de controlegroep (n=235).Mild-verbal memory/semantic fluency: patiënten met een kleine afwijking ten opzichte van de controlegroep bij het herinneren en opsommen van woorden (n=362).Mild-multidomain: patiënten die ten opzichte van de controlegroep enigszins verminderd scoorden op meerdere tests (n=236).Se
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel