DOQ

Onderzoekers publiceren nieuwe classificatie cognitieve MS-fenotypes

Een nieuwe classificatie van cognitieve fenotypes bij Multiple Sclerose kan een beter idee geven van de klinische beperkingen van MS-patiënten. Dat schrijven Italiaanse onderzoekers in JAMA Neurology. Volgens de auteurs kan een nauwkeurigere classificatie behandelaars helpen de meest geschikte behandeling uit te kiezen.

MS staat bekend als een neurodegeneratieve ziekte die met name klachten veroorzaakt in het motorische en sensorische spectrum. Toch ontwikkelt een groot deel van de MS-patiënten ook cognitieve klachten, zoals geheugenstoornissen, stemmingsstoornissen en persoonlijkheidsveranderingen. Deze groep patiënten is echter sterk heterogeen, wat behandelaars verhindert om de cognitieve klachten gericht te behandelen. Onderzoekers van het San Raffaele Scientific Institute in Milaan includeerden tussen 2010 en 2019 ruim 1200 MS-patiënten en bijna 200 gezonde controlepersonen. Alle deelnemers deden de Rao’s Brief Repeatable Battery en Stroop Test. 172 van de MS-patiënten en 50 mensen uit de controlegroep ondergingen een hersen-MRI.

(Foto: Pixabay)

Vijf cognitieve fenotypen

Uit de resultaten van de tests destilleerden de auteurs vijf cognitieve fenotypen uit de groep MS-patiënten:

  • Preserved cognition: patiënten die geen verschil lieten zien ten opzichte van de controlegroep (n=235).
  • Mild-verbal memory/semantic fluency: patiënten met een kleine afwijking ten opzichte van de controlegroep bij het herinneren en opsommen van woorden (n=362).
  • Mild-multidomain: patiënten die ten opzichte van de controlegroep enigszins verminderd scoorden op meerdere tests (n=236).
  • Severe-executive/attention: patiënten die ten opzichte van de controlegroep sterk verminderd scoorden op het gebied van het verdelen van de aandacht (n=167).
  • Secere multidomain: patiënten die ten opzichte van de controlegroep sterk verminderde scores lieten zien op meerdere cognitieve gebieden (n=212).

Patiënten met milde cognitieve klachten waren over het algemeen jonger en hadden korter geleden de diagnose MS gekregen, vergeleken met MS-patiënten die milde cognitieve klachten hadden. De patiënten met ernstige cognitieve klachten waren gemiddeld het oudst.

Conclusie

De auteurs zetten wel enkele vraagtekens bij hun onderzoek. Zo weten ze niet of hun steekproef representatief is voor de gehele MS-populatie, en werd slechts bij een deel van de patiënten een MRI verricht. Toch zijn ze van mening dat hun onderzoek kan helpen om MS-patiënten beter te classificeren. Dat kan leiden tot persoonlijkere behandelkeuzes.


Referentie: De Meo E, Portaccio E, Giorgio A, et al. Identifying the Distinct Cognitive Phenotypes in Multiple Sclerosis. JAMA Neurol. 2021 Jan 4;e204920. doi: 10.1001/jamaneurol.2020.4920

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”


0
Laat een reactie achterx