DOQ

Onderzoekers ontwikkelen online kennisbank voor synapsen

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam en UMC Amsterdam hebben een online platform gelanceerd genaamd SynGO. Dit werk is een consortium uitgevoerd in samenwerking met het Gene Ontology Consortium, het Broad Institute van MIT en Harvard in de Verenigde Staten, en vele kennisinstituten over de hele wereld. SynGO is een openbare kennisbank en bevat op actuele kennis gebaseerde beschrijvingen van hersensynapsen.

Synapsen zijn de gespecialiseerde contacten tussen hersencellen. Het zijn fundamentele informatieverwerkingseenheden van de hersenen. In veel hersenaandoeningen is er dan ook sprake van ontregeling van de synapsen (synaptopathieën). Tot op heden ontbrak een goed gestructureerde informatiebron over genen en eiwitten die in synapsen een rol spelen. De release van SynGO wordt begeleid met een wetenschappelijk publicatie onder leiding van zes VU-wetenschappers in het toonaangevende tijdschrift Neuron.

1112 synaptische genen

SynGO 1.0 publiceert 2922 beschrijvingen van 1112 unieke synaptische genen, waarbij informatie uit wetenschappelijk onderzoek volgens nieuwe gestandaardiseerde principes (nieuwe synaps ontologie) gecombineerd wordt met informatie over de locaties en functie van de genen in synapsen. Deze informatie is zowel door mensen als door machines te lezen. SynGO is volledig geïntegreerd in de GO-kennisbank: ’s werelds grootste bron van informatie over de functies van genen.

Uitzonderlijk goed geconserveerd

In hun paper in Neuron gebruiken de auteurs SynGO 1.0 om aan te tonen dat synaptische genen uitzonderlijk goed evolutionair geconserveerd zijn, en veel minder frequent mutaties bevatten dan andere (hersen)genen. De auteurs laten ook zien dat veel synaptische genen een significante rol spelen in genenvariaties die geassocieerd worden met intelligentie, opleidingsniveau, ADHD, autisme en bipolaire stoornis. Synaptische genen zijn ook sterk oververtegenwoordigd in een groep van recentelijk ontstane genenvarianten die geassocieerd worden met neurologische aandoeningen, waaronder schizofrenie.

Concensus

SynGO is geïnitieerd door Steven Hyman en Guoping Feng van het Broad Institute of MIT and Harvard. Guus Smit en Matthijs Verhage, CNCR Vrije Universiteit Amsterdam, hebben het project gecoördineerd. Het GO Consortium wordt geleid door Paul Thomas, University of South California. Het consortium heeft gewerkt aan het verkrijgen van consensus over de systematische beschrijving, de gen-annotatie en curatie met de hulp van belangrijke opinieleiders op het gebied van de synaps neurobiologie. De huidige SynGO-database steunt op de actieve deelname van de synaps-community, die tezamen moeten gaan zorgen voor nieuwe bijdragen aan de kennisbank.

Bron: VU Amsterdam
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx