DOQ

Ongebaande paden bij artritis psoriatica

‘Going off-road’ is de titel van het proefschrift van Michelle Mulder, nu arts in opleiding tot reumatoloog in het Rijnstate in Arnhem. “Ik ben altijd iemand geweest die buiten de lijntjes kleurt”, zegt zij. Maar de titel slaat vooral op de ongebaande paden die zij met haar onderzoek naar artritis psoriatica heeft bewandeld. “Voor reumatoïde artritis is al veel uitgezocht, bij artritis psoriatica bleek dat veel minder het geval.”

“Artritis psoriatica (PsA) werd vrij lang gezien als een minder ernstig ziektebeeld dan reumatoïde artritis (RA)”, zegt Michelle Mulder, “maar we weten nu dat de zorg voor PsA-patiënten zeker verdere optimalisatie behoeft.” Het onderzoek dat zij in het kader van haar promotie uitvoerde in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, richtte zich op drie verschillende aspecten van PsA: de diagnostiek, de monitoring van de ziekteactiviteit en de eerstelijnsbehandeling.

“Met een soort immunologische vingerafdruk waren we in staat PsO- van PsA-patiënten te onderscheiden”

Arts in opleiding tot reumatoloog Michelle Mulder

Tijdige diagnostiek

De meerderheid van de PsA-patiënten presenteert zich in eerste instantie met psoriasis (PsO), legt Mulder uit. Het tijdig diagnosticeren van PsA bij deze PsO-patiënten is van groot belang omdat uitstel kan leiden tot irreversibele gewrichtsschade. “Maar hoe spoor je PsA-patiënten vroeg op? Op dit moment bestaat er nog niet zoiets als een bloedonderzoek dat kan helpen bij het stellen van de diagnose, zoals we dit wel kennen bij RA.” Daarom heeft Mulder onderzocht of het mogelijk is op basis van een profiel van immuuncellen onderscheid te maken tussen PsO- en PsA-patiënten.
“Hiervoor hebben we immuuncellen uit het bloed van PsO- en PsA-patiënten geïsoleerd, en vervolgens met behulp van machine learning de verhouding tussen de verschillende celtypes bij PsO en PsA geanalyseerd. Zo bleek het mogelijk een soort ‘immunologische vingerafdruk’ te maken waarmee we beide patiëntengroepen vrij goed van elkaar konden onderscheiden.1 Hoewel dit veelbelovende resultaten zijn, is dit onderzoek nog niet direct toepasbaar in de kliniek, aldus Mulder. “We moeten deze resultaten eerst valideren in andere cohorten. Ook is het een vrij kostbare techniek, dus op dat vlak zal het een en ander nog doorontwikkeld moeten worden.”

“We besloten, als eerste in de wereld, de PASDAS te implementeren”

Monitoring ziekteactiviteit

Het tweede aspect waar Mulder zich in haar promotieonderzoek op richtte was het monitoren van de ziekteactiviteit bij PsA. “Net als bij RA, leidt het behandelen van PsA-patiënten volgens het treat-to-targetprincipe tot betere uitkomsten.” Vaak wordt de DAS28 gebruikt om de ziekteactiviteit van patiënten te monitoren. “Maar PsA is een complex ziektebeeld, waarbij meerdere domeinen kunnen zijn aangedaan. Denk aan de huid en nagels, de gewrichten, de pezen en de wervelkolom. We vermoedden dat de DAS28, die niet al deze domeinen beslaat, als meetinstrument eigenlijk niet volstaat. We besloten toen om, als eerste in de wereld, de PASDAS in de Sint Maartenskliniek te implementeren.”
De PASDAS is ongeveer tien jaar geleden specifiek voor PsA ontwikkeld en neemt veel van de domeinen die bij PsA betrokken kunnen zijn, mee.Maar de complexiteit van dit meetinstrument bleek een struikelblok voor brede implementatie ervan. “Ons onderzoek liet echter zien dat we in ons cohort, waarbij eerder met de DAS28 werd gemeten, met de PASDAS nog flink wat residuale ziekte konden identificeren.”2 Hoewel Mulder nu niet wil propageren dat iedereen de PASDAS moet gebruiken, laat dit volgens haar wel zien dat het structureel meten van alle domeinen van PsA van belang is om geen ziekteactiviteit over het hoofd te zien.

“Twee keer zoveel PsA-patiënten behaalden een lage ziekteactiviteit met de combinatietherapie dan met alleen methotrexaat”

Methotrexaat en leflunomide

Tot slot de eerstelijnsbehandeling bij PsA. Mulder: “Wat mij erg verbaasde toen ik aan mijn promotieonderzoek begon, is dat we eigenlijk niet goed weten wat de juiste eerstelijnsbehandeling voor PsA-patiënten is. Vaak gebruiken we methotrexaat, maar de effectiviteit ervan is beperkt. We hebben daarom onderzocht of de combinatie van methotrexaat en leflunomide mogelijk een effectievere en tevens goedkope eerstelijnsbehandeloptie zou zijn.”
De resultaten van de gerandomiseerde studie naar dit vraagstuk lieten zien dat bijna twee keer zoveel PsA-patiënten een lage ziekteactiviteit behaalden met de combinatietherapie dan met alleen methotrexaat.3 Om deze behandeloptie op grote schaal in te voeren en in de richtlijnen te kunnen opnemen, is nog wel informatie nodig over de verdraagbaarheid op lange termijn. Studies hiernaar lopen nog, aldus Mulder.

Referenties

  1. Mulder MLM, He X, Van den Reek JMPA, et al. Blood-based immune profiling combined with machine learning discriminates psoriatic arthritis from psoriasis patients. Int J Mol Sci 2021;22(20):10990.
  2. Mulder MLM, van Hal TW, van den Hoogen FHJ, et al. Measuring disease activity in psoriatic arthritis: PASDAS implementation in a tightly monitored cohort reveals residual disease burden. Rheumatology (Oxford). 2021;60(7):3165-3175.
  3. Mulder MLM, Vriezekolk JE, Van Hal TW, et al. Comparing methotrexate monotherapy with methotrexate plus leflunomide combination therapy in psoriatic arthritis (COMPLETE-PsA): a double-blind, placebo-controlled, randomised, trial. Lancet Rheumatol 2022;4(4):e252-e261.
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx