‘Going off-road’ is de titel van het proefschrift van Michelle Mulder, nu arts in opleiding tot reumatoloog in het Rijnstate in Arnhem. “Ik ben altijd iemand geweest die buiten de lijntjes kleurt”, zegt zij. Maar de titel slaat vooral op de ongebaande paden die zij met haar onderzoek naar artritis psoriatica heeft bewandeld. “Voor reumatoïde artritis is al veel uitgezocht, bij artritis psoriatica bleek dat veel minder het geval.”
“Artritis psoriatica (PsA) werd vrij lang gezien als een minder ernstig ziektebeeld dan reumatoïde artritis (RA)”, zegt Michelle Mulder, “maar we weten nu dat de zorg voor PsA-patiënten zeker verdere optimalisatie behoeft.” Het onderzoek dat zij in het kader van haar promotie uitvoerde in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, richtte zich op drie verschillende aspecten van PsA: de diagnostiek, de monitoring van de ziekteactiviteit en de eerstelijnsbehandeling.
“Met een soort immunologische vingerafdruk waren we in staat PsO- van PsA-patiënten te onderscheiden”
Arts in opleiding tot reumatoloog Michelle Mulder
Tijdige diagnostiek
De meerderheid van de PsA-patiënten presenteert zich in eerste instantie met psoriasis (PsO), legt Mulder uit. Het tijdig diagnosticeren van PsA bij deze PsO-patiënten is van groot belang omdat uitstel kan leiden tot irreversibele gewrichtsschade. “Maar hoe spoor je PsA-patiënten vroeg op? Op dit moment bestaat er nog niet zoiets als een bloedonderzoek dat kan helpen bij het stellen van de diagnose, zoals we dit wel kennen bij RA.” Daarom heeft Mulder onderzocht of het mogelijk is op basis van een profiel v