Ongewenst gedrag de zorg uit, met app van Amsterdam UMC

mm
Jenneke van de Streek
Redactioneel,
27 oktober 2021

Amsterdam UMC heeft de campagne ‘#zouikwatzeggen?’ om grensoverschrijdend gedrag uit te bannen, uitgebreid met een app. Daarmee wordt het voor studenten nog makkelijker om ongewenst gedrag anoniem te bespreken. Christa Boer, vice-decaan onderwijs bij de locatie VUmc en mede-initiatiefnemer van de campagne, ziet langzaam een meer open cultuur ontstaan. Het helpt dat zij haar naam aan de campagne heeft verbonden. “Er moet iemand zijn die zegt: ik vind dat dit écht niet kan.”

Hoe vaak grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt blijft lastig in te schatten volgens Christa Boer. “Wij zien maar een heel klein stukje van het probleem. Ik vroeg het tijdens een congres met zorgverleners. Daar stak 10 procent de vinger op. In de pauze sprak iemand mij aan: ‘Onzin, het is wel 80 procent’, zei deze collega.”

Om studenten en coassistenten die met grensoverschrijdend te maken krijgen de mogelijkheid te bieden dit anoniem te bespreken en hen te kunnen begeleiden, startte  Boer samen met senior communicatieadviseur Onderwijs Marre Roozen  drie jaar geleden de campagne ‘#zou ik wat zeggen?’. Aanvankelijk was er alleen een website, deze zomer is daar een app aan toegevoegd. “Omdat studenten hun mobiel altijd bij de hand hebben.”

Christa Boer, vice-decaan onderwijs bij de locatie VUmc en mede-initiatiefnemer van de campagne

Preventie

Een concreet voorval van grensoverschrijdend gedrag en frustratie over dat er zo weinig mogelijkheden waren om dit gedrag aan te pakken waren voor Boer en Roozen de aanleiding. “Een van de studenten misdroeg zich naar studenten en docenten. We kregen daar

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel