DOQ

Onnodig veel tanden en kiezen getrokken bij hoofd-halskanker

Osteoradionecrose van het kaakbot is een nare complicatie van bestraling van het hoofd-halsgebied. “Om deze complicatie zoveel mogelijk te voorkomen trekken we vaak tanden en kiezen bij patiënten met hoofd-halstumoren”, zegt Doke Buurman, tandarts-maxillofaciaal prothetist, Maastricht UMC+. Maar dit heeft een grote impact op hun kwaliteit van leven. Reden voor haar om de noodzaak van deze procedure te onderzoeken. Belangrijkste conclusie: “We trekken onnodig veel tanden en kiezen.”

“Als tandarts gedifferentieerd in de maxillofaciale prothetiek zie ik veel patiënten met hoofd-halstumoren”, vertelt Doke Buurman. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van deze patiënten is bestraling van het hoofd-halsgebied. “Maar deze bestraling tast ook gezonde cellen aan, waardoor sneller infecties in de mond ontstaan die niet afdoende opgeruimd kunnen worden. Op langere termijn kan hierdoor osteoradionecrose van de kaak ontstaan, met alle problemen van dien.” Om deze complicatie zoveel mogelijk te voorkomen, worden voorafgaand aan de bestraling de tanden en kiezen die een mogelijke bron van infectie vormen, preventief getrokken. “Dit nieuws heeft een enorme impact op patiënten”, zegt Buurman. “’s Ochtends krijgen ze te horen dat ze hoofd-halskanker hebben en ’s middags vertel ik ze ook nog eens dat we een deel van hun tanden en kiezen gaan verwijderen.”

“Er is maar weinig bewijs voor de effectiviteit van het verwijderen van tanden en kiezen op het voorkomen van osteoradionecrose”

Doke Buurman

Geen ideale situatie

De beslissing welke tanden en kiezen te trekken neemt de tandarts daarbij vaak onder tijdsdruk. De radiotherapeut wil uiteraard zo snel mogelijk met de bestraling beginnen, maar na het trekken van de tanden en kiezen moeten de wonden in de mond ook tijd krijgen te helen. En omdat het definitieve bestralingsplan op het moment van de beslissing ook nog niet gereed is, maakt de tandarts een inschatting van het risico op een botinfectie. Geen ideale situatie, aldus Buurman. Daarnaast is er nog maar weinig bewijs voor de effectiviteit van het verwijderen van tanden en kiezen op het voorkomen van osteoradionecrose. Buurman: “Wel is duidelijk dat dit bij patiënten leidt tot problemen met kauwen en slikken, en daarmee ook van invloed is op de kwaliteit van leven.” Al met al genoeg redenen voor Buurman om de noodzaak van deze procedure grondig te onderzoeken. Zij promoveerde in december 2023 op dit onderzoek.

“Driekwart van de tanden en kiezen is onnodig verwijderd”

Onnodig verwijderd

Voor haar onderzoek analyseerde Buurman de gegevens van 358 patiënten met hoofd-halskanker die bestraald waren en bij wie tanden en kiezen verwijderd waren ter voorkoming van osteoradionecrose. “Vanaf een bestralingsdosis van ongeveer 40 Gy begint het risico op het ontwikkelen van osteoradionecrose”, vertelt zij. “De tanden en kiezen met een slechte prognose die een dosis van 40 Gy of hoger zouden ontvangen volgens het initiële bestralingsplan, zijn bij deze patiënten preventief verwijderd.” In haar onderzoek heeft Buurman dit dan ook als afkapwaarde aangehouden. Vervolgens heeft zij retrospectief, aan de hand van het uiteindelijke bestralingsplan, de bestralingsdosis voor elk van de verwijderde tanden en kiezen berekend. Belangrijkste conclusie: “We verwijderen te veel tanden en kiezen. Kijkend naar een gemiddelde dosering van minder dan 40 Gy is 74% van de tanden en kiezen onnodig verwijderd en kijkend naar de maximale dosering van 40 Gy die tanden en kiezen te verduren hebben gekregen, bleek 61% onnodig verwijderd.”

“Als je elkaars werk beter leert kennen, kun je makkelijker overleggen over welke tanden en kiezen misschien gespaard kunnen blijven”

Goede samenwerking

Het onderzoek van Buurman is een belangrijke eerste stap, zo geeft zij aan. “Het geeft inzicht in de grootte van het probleem.” Haar belangrijkste advies is dan ook te zorgen voor een goede samenwerking tussen de tandartsen en radiotherapeuten in het ziekenhuis. “Door nauw samen te werken leert de radiotherapeut waarom wij bepaalde tanden en kiezen liever niet willen verwijderen, terwijl wij als tandartsen inzicht krijgen in hoe een bestralingsplan wordt gemaakt. Als je elkaars werk beter leert kennen en begrijpen, kun je makkelijker overleggen over wat er echt nodig is en welke tanden en kiezen misschien gespaard kunnen blijven. Zo kunnen we ook de impact voor patiënten zo klein mogelijk maken.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx