Onrust over nieuw VGZ-preferentiebeleid: ‘Het is penny wise pound foolish om voor goedkoopste product te gaan’

mm
Frank van Wijck
Redactioneel,
25 januari 2021

Hoogleraar longziekten prof.dr Richard Dekhuijzen en huisarts dr. Jiska Snoeck (tevens voorzitter van CAHAG) maken zich zorgen om de aanpassing van het preferentiebeleid op het gebied van astma/COPD die zorgverzekeraar VGZ per 1 januari jongstleden doorvoerde. De aanpassing heeft in eerste instantie betrekking op nieuwe patiënten, maar moet in tweede instantie ook voor bestaande patiënten gaan gelden. 

Prof. dr. Richard Dekhuijzen vertelt: “VGZ presenteert deze aanpassing van het preferentiebeleid als een vorm van doelmatigheid. Onze vrees is dat deze zorgverzekeraar een te beperkte opvatting van dit begrip heeft, het omvat immers meer dan alleen een kostenreductie. En afgezien van de vraag of die zo substantieel is als VGZ blijkbaar verwacht, zijn er grote inhoudelijke bezwaren tegen de maatregel. Het is penny wise pound foolish om voor het goedkoopste product te gaan als dit van de zorgaanbieders een investering betekent in afspraken met en instructies aan patiënten. En als het bij patiënten mogelijk tot gezondheidsproblemen leidt als ze niet optimaal inhaleren.” 

Hoogleraar longziekten prof. dr. Richard Dekhuijzen

Fundamentele kwestie 

Is het probleem vooral dat de timing ongelukkig is, in verband met de coronapandemie? “Beslist niet”, zegt CAHAG-voorzitter en huisarts dr. Jisca Snoeck, “het is een heel fundamenteel probleem. Natuurlijk is de timing ongelukkig, want elke beweging van mensen en elk contact brengt nu een besmettingsrisico met zich mee. Waarbij ook nog speelt dat het hier om mensen gaat die toch al kwetsbare luchtwegen hebben. En de inhalatie-instructie via

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel