Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Ontbijt belangrijke marker voor artherosclerose
Het ontbijt skippen, staat in verband met een verhoogde kans op prevalente non-coronaire en algemene atherosclerose, onafhankelijk van de aanwezigheid van andere factoren die het cardiovasculaire risico verhogen, aldus recente inzichten van de PESA (Progression of Early Subclinical Atherosclerosis) studie, een grootschalig Spaans onderzoek dat werd uitgevoerd door hoofdauteur Irina Uzhova et al., van het Spanish National Centre (CNIC) in Madrid. De resultaten staan gepubliceerd in het oktobernummer van JACC.
“Er zijn verschillende oorzaken voor hart- en vaatziekten zoals obesitas, roken, gebrek aan beweging, en verkeerde eetpatronen”, zegt JACC-hoofdredacteur prof. dr. Valentin Fuster in een begeleidende audio-samenvatting. In het artikel, waarvan hij ook coauteur is, werd de focus gelegd op eetpatronen. Deze zijn afhankelijk van de sociale, psychologische en culturele determinanten van mensen waarbij het is geïntegreerd in hun dagelijks leven. Verder is het afhankelijk van factoren zoals de satisfactie, energie-inname en metabole efficiëntie. Er zijn volgens Fuster geen eerdere studies gedaan die expliciet keken naar het verband tussen het overslaan van het ontbijt en atherosclerose.
Ontbijtpatronen
Voor het onderzoek werden asymptomatische volwassen van 40 tot 54 jaar geïncludeerd, waarbij de leefstijl en beeldvorming met moderne technieken en de klinische co-varianten werden verzameld. Het gaat om 4.052 medewerkers, van een bank in Madrid. Er werd gekeken naar drie verschillende ontbijtpatronen. Te weten high-energy (wanneer meer dan 20% van de dagelijkse energie inname uit het ontbijt wordt gehaald (27% van de populatie). Low-energy waarbij tussen de 5% en 20% van de dagelijkse energiebehoefte uit het ontbijt wordt gehaald (70% van de bevolking), en mensen die het ontbijt overslaan door minder dan 5% van de dagelijkse energie uit hun ontbijt te halen. Door gebruik te maken van ultrasound en andere moderne technieken werd gekeken naar 5 verschillende bloedvaten om vast te stellen over er sprake was van atherosclerose. Onafhankelijk van de aanwezigheid van andere risicofactoren, bleek het overslaan van het ontbijt verband te houden met atherosclerose. Er is een progressieve toename te zien, van het overslaan van het ontbijt, tot het low-energy ontbijt, tot het high-energy ontbijt. Het ontbijt overslaan geeft een hogere prevalentie van non-coronaire (odds ratio: 1.55; 95% CI: 0.97 tot 2.46) en algemene (odds ratio: 2.57; 95% CI: 1.54 tot 4.31) atherosclerose.
Mediterraan dieet
De meest gebruikelijke keuzes voor een high-energy-ontbijt was gerelateerd aan ingrediënten uit het mediterraan dieet. Door je ontbijt over te slaan, eten mensen later op de dag vaker meer, wat leidt tot hypertensie. Ook is het zo dat mensen die het ontbijt overslaan, vaker roken, minder bewegen en over het algemeen een slechtere levensstijl hebben. Vragen stellen over het ontbijt, kan dus volgens Furster bij onderzoek als belangrijke marker dienen om vast te stellen hoeveel kans iemand heeft op het ontwikkelen van klinische vasculaire aandoeningen.
Bronnen: https://www.onlinejacc.org/content/70/15/1833
Audio: https://s3.amazonaws.com/ADFJACC/JACC7015/JACC7015_fustersummary_01
Afbeelding: JACC