DOQ

Ontstekings­reactie belemmert genezing brandwond

Ernstige brandwonden gaan gepaard met een hevige immuunrespons. Dit maakt de genezing van brandwonden lastiger dan die van andere wonden. Patrick Mulder is als biomedisch wetenschapper in dienst van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland (VSBN) en onderzocht het onderliggend mechanisme van de ontstekingsreactie. Daarbij ontwikkelde hij een model om brandwonden proefdiervrij te bestuderen.

Het overkomt in Nederland jaarlijks zo’n 4000 mensen: een brandwond die zo ernstig is dat een bezoek aan de Spoedeisende Hulp nodig is. “Bij ongeveer een op de vier van hen is de brandwond zo ernstig dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk is”, weet Patrick Mulder, die zijn onderzoek uitvoert in het Brandwonden Onderzoekslab in Beverwijk. “Een brandwond onderscheidt zich van andere wonden, bijvoorbeeld een diepe snijwond, doordat er vaak sprake is van een groot wondoppervlak met veel schade. Dat vergroot niet alleen het risico op infecties en ernstig vochtverlies, het leidt ook tot een hevige respons van het immuunsysteem.”

(Foto: Stichting Proefdiervrij)

“De respons kan zo hevig verlopen dat de patiënt ondersteuning op de IC nodig heeft”

Biomedisch wetenschapper Patrick Mulder

Belemmering

Deze immuunrespons komt op gang door het vrijkomen van DAMPs, damage associated molecular patterns, een cocktail van moleculen afkomstig uit beschadigde cellen en weefsels, vertelt Mulder. “De respons kan vervolgens zo hevig verlopen dat deze systemisch wordt en de patiënt ond

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De overgang: hormoontherapie helpt, maar is geen wondermiddel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

‘Iedereen heeft recht op zorg’

Ongedocumenteerde in je spreekkamer? Er is meer mogelijk dan je denkt, stellen Amarylle van Doorn en Daan Frehe. Een afwerende houding is hierbij als zorgverlener niet gewenst. “De enige voorwaarde is dat je jezelf bij het CAK moet aansluiten. Veel zorgaanbieders weten dat niet.”

Veel kortere wachttijden en 100% tevredenheid bij patiënten: hoe dan?

Door een deel van de planbare behandelingen te organiseren als focuskliniek, zijn wachtlijsten in Gelre ziekenhuizen drastisch verkort, vertellen Harm Willem Palamba en Anneke Oosterwechel. “Voorheen deden we zes operaties per dag, nu kunnen we er negen doen.”

‘Ik heb zo’n ander contact met de patiënt’

Livemuziek stimuleert het herstel van ouderen na een operatie en het contact met de verpleegkundige, vertelt Hanneke van der Wal-Huisman. “Wat de patiënt nodig heeft, gaat niet alleen over technisch dingen. Zorg verlenen gaat ook om medemenselijk contact.”

Casus: vrouw met forse dyspnoe

Een vrouw van 19 jaar met inspanningsastma meldt zich met een snel opgekomen, forse dyspnoe. De dyspnoe kenmerkt zich door een in- en expiratoire hoorbare ademhaling, met stridoreuze momenten. Wat is uw diagnose?

De narcistische patiënt: grenzen stellen met passende vleierij

“Artsen die problemen ervaren van narcistische patiënten voelen zich geïntimideerd, gekleineerd en niet serieus genomen, waardoor ze veel stress ervaren”, aldus Thom van den Heuvel. Hij vertelt over de narcistische patiënt, diens gedrag herkennen en ermee omgaan.

‘Huisartsen en apothekers moeten samen­werken tégen het preferentie­beleid’

Apothekers en huisartsen moeten gaan samenwerken tégen het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars om de geneesmiddeltekorten aan de kaak te stellen, vindt Dennis Boon. Hij wil hier een petitie voor starten. “Er zijn veel aanwijzingen dat het tij aan het keren is.”

‘Groene planeet, groene zorg’: actie in de zorgsector is nodig  

Psychiater Jurjen Luykx is trots op zijn boek ‘Groene planeet, groene zorg’. De beknopte gids moet de zorgsector inspireren en helpen om te verduurzamen. “De zorg is verantwoordelijk voor zeven procent van de CO2-uitstoot.”

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »